BIZIT 2022

Jabuka na ruci

Prvi Apple časovnici konačno su stigli u Beograd i pred nas postavili uobičajena pitanja: da li je Apple još jednom uspeo da napravi uređaj koji postavlja težak „domaći zadatak“ konkurenciji i da li će nam Apple Watch promeniti život, kao što su to učinili iPod, iPhone i iPad?

Apple Watch

Iako su pametni satovi već godinama prisutni u raznim oblicima, na Apple‑ovu inkarnaciju nestrpljivo se čekalo. PC Press je testirao više modela – Pebble, Samsung, Sony… Svi imaju svojih jakih, ali i veoma slabih strana i nijedan nije došao do tačke u kojoj bi masovno privukao korisnike. Nažalost još nismo imali prilike da probamo Moto 360 i druge Android Wear uređaje, pa ovu izjavu uzmite s rezervom.

Apple je prikazao svoj sat znatno pre nego što je on pušten u prodaju, što nas je naravno podsetilo na predstavljanje prvog iPhone‑a, kada je Steve Jobs pokrenuo smartfon revoluciju. Tek se kasnije saznalo da je prvi iPhone bio toliko nezavršen da je prezentacija morala da se izvede s nekoliko primeraka s tačno određenim scenarijima jer je uređaj prečesto „blokirao“. Ono što je bilo najvažnije jeste to da je Apple pokazao da se ne treba voditi konvencionalnim stvarima već smišljati nove, koje su u potpunosti prilagođene upotrebi. Nema odgovarajuće tehnologije? Napravićemo je sami!

Na prvi pogled

Sat nije samo uređaj koji pokazuje vreme, niti notifikacije – za mnoge je to i neka vrsta nakita, a sve ostalo može da dođe tek ako je ispunjen ovaj prvi uslov. Sudeći po izjavama nekoliko žena i muškaraca raznih uzrasta (20+ godina) koje sam pitao za mišnjenje, kao i komentarima na Internetu, izgled mu nije posebno privlačan.

Jeste lep, ali je suviše „tehnički“ i „gikovski“ čime je preskočen prvi faktor privlačnosti na koji smo navikli kod Apple‑ovih uređaja. Ipak, pažnja posvećena detaljima vidi se bukvalno u svemu.

Telo najviše podseća na iPhone prve generacije – čelični pravougaonik ovalnih ivica, s točkićem i tasterom sa strane. Preciznost izrade jednostavno oduševljava. Postoje dve veličine sata – jedna je stranice 38 mm, a druga (50 dolara skuplja) je široka 42 mm, tako da odlično stoji i na tanjoj i na debljoj ruci.

Primenjen je OLED Retina ekran izuzetno živih boja, pa je upotreba moguća i na plaži. U zavisnosti od veličine, rezolucije iznose 272×340 odnosno 312×390 tačaka s Retina gustinom od oko 300 ppi, što je izuzetno važno za ovako mali uređaj, kako zbog lepote tako i zbog prikaza detalja. Gornji sloj napravljen je od safirnog kristala, što obezbeđuje otpornost na grebanje, naravno samo do nekih granica.IMG_80241

Ekran visokog sjaja uglavnom je isključen, aktivira se tek kada ga dodirnete ili okrenete ruku da pogledate na sat, ali zajedno sa aplikacijama troši energiju, pa je pitanje koliko često mora da se puni. Odgovor je da i s vrlo zahtevnim korišćenjem baterija bez problema pregura ceo dan, što je izuzetno važno. Sat se, dakle, puni jednom dnevno, ali je barem ta operacija jednostavna – punjač se magnetno zakači za donju stranu sata i koristi efekat indukcije, što eliminiše bilo kakve konektore, a lepo i izgleda. Već su se pojavili raznovrsni držači za sat u koje se ubaci punjač i tako olakša cela procedura. Loša strana je što sada sa sobom na put mora da se nosi još jedan kablić.

Pročitajte i:  Apple je kreirao specijalan režim zaključavanja

Tri modela, puno cena

Apple nudi tri modela: Watch Sport, Watch i Watch Edition, s velikim brojem mogućnosti kombinovanja tela i narukvica. Sport je najjeftiniji i ima ga za 350 dolara, a Edition veoma skup, sa cenom od 10.000 i 17.000 dolara, u zavisnosti od veličine i narukvice, i telom od žutog ili roze zlata. Ne zaboravimo da na sve navedene cene mora da se plati i porez, koji u Njujorku iznosi skoro 9%.

Narukvice su posebna priča. Sve vrste (gumene, metalne i kožne) odaju utisak visokog kvaliteta, izvanredno leže na ruci i prilagodljive su po veličini, što je ključno da bi senzori smešteni s donje strane imali optimalan kontakt sa kožom. Postoji šest vrsta narukvice u više boja i mogu se kupovati nezavisno, ali cene nisu naivne – od 49 dolara za gumenu, do 449 za metalnu Link, tehno izgleda.

Narukvice se lako se skidaju i stavljaju, pa su primećeni skriveni kontakti na jednoj strani tela. Apple za sada neće da otkrije čemu su namenjeni, ali možemo pretpostaviti da će buduće narukvice imati na sebi dodatne senzore, možda sadržati baterije ili čak imati ugrađene dodatne ekrane ili komunikacione module.

Sazvežđe ikona

Sat se može povezati sa iPhone‑om pete generacije i novijim, za šta je potrebno instalirati i iOS 8.3 uz koji stiže posebna Watch aplikacija, koju ne možete obrisati, valjda da bi vas podsećala da kupite Apple Watch ako već niste. Uparivanje sata i telefona predstavlja prvi momenat koji nas je oduševio. Nema kretanja po menijima, nema izbora opcija, nema ukucavanja pinova… sat jednostavno prikazuje rotirajući oblak šarenih tačkica. Kada ga Watch aplikacija posle nekoliko sekundi prepozna putem kamere, procedura je gotova.

Potpuno nova ideja primene okruglih ikona različitih veličina, čiji se položaj i veličina lako menjaju, naprosto je savršena za ovako  male ekrane
Potpuno nova ideja primene okruglih ikona različitih veličina, čiji se položaj i veličina lako menjaju, naprosto je savršena za ovako
male ekrane

Sledeći korak bi po logici stvari bilo instaliranje aplikacija koje na satu hoćemo da koristimo, ali nije tako. Sistem to uradi potpuno samostalno, tako što tokom par minuta proveri koje od aplikacija na telefonu imaju Apple Watch ekstenziju, instalira ih i podesi bez ikakve intervencije korisnika! Sve počne da radi „samo od sebe“. Ko želi može da se pozabavi podešavanjima, na samom satu ali i na telefonu. Ukoliko „rasparite“ sat i telefon, recimo da biste ga nekom pozajmili, pa ga onda ponovo uparite, imate mogućnost da sve vratite u prethodno stanje iz backup-a.

Korisnički interfejs nas je oduševio. Svi su do sada koristili prikaz četvorougaonih ikona u matrici, što je za male ekrane vrlo nezgodno, pa su mogućnosti i lakoća upotrebe veoma ograničeni. Potpuno nova ideja primene okruglih ikona različitih veličina, kojima se lako može menjati položaj i veličina, i povrh toga prostim povlačenjem pomerati celo „sazvežđe“, naprosto je savršena za ovako male ekrane.

Pošto svako dodirivanje ekrana zaklanja veliki deo njegovog sadržaja, točkić kojim se skroluje i menja veličina ikona ima bitnu ulogu, a uz to i ostavljate manje otisaka prstiju na ekranu. Pritisak na točkić (neka vrsta klika) ima višestruku namenu – prikaz ikona (slično Home tasteru telefona), prikaz lica sata i povratak nazad u nekoj strukturi.

Sa iste strane nalazi se i taster kojim se prikazuju omiljene osobe koje se preslikavaju iz telefona, ali možete dodati i druge. Tap na bilo koje ime otvara mogućnost komuniciranja putem poruka ili pozivom, ali ako dotična osoba takođe ima Apple Watch (nažalost poruke se ne mogu primiti na, recimo, iPhone‑u), moguće je slati crteže na ekranu. Nema neke posebno korisne primene, jer je ekran mali i ne postoji mogućnost ispravke. Takođe, sve što crtate odmah se šalje, pa je moj kolega gledao veliku količinu žvrljotina dok sam pokušavao da iscrtam iks‑oks tablu, dodatno ne shvatajući da slike nestaju posle nekoliko sekundi. „Tačku na i“ stavlja duži pritisak s dva prsta, koji iscrtava srce koje osciluje u ritmu pulsa pošiljaoca. Dupli pritisak na ovaj taster aktivira ApplePay, koji je kod nas nemoguće isprobati.

Pročitajte i:  Samsung smanjuje proizvodnju telefona u 2022. godini

Bez novih lica

Značajna mogućnost svakog pametnog sata jeste promena izgleda lica. Apple je napravio 10 osnovnih obrazaca, sa izgledom klasičnih analognih satova sa štopericom i bez nje, digitalnih koji mogu da prikažu i poruke, ali i nekih vrlo neobičnih – Miki Maus koji rukama pokazuje vreme, kretanje sunca po sinusoidi, prikaz leptira, cveta ili meduze (svaki put kad pogledate na sat slika se animira i prikazuje drugu vrstu), astronomski koji prikazuje Zemlju, Mesec ili Sunčev sistem sa sve kretanjem nebeskih tela koja se mogu pomerati točkićem.

Verovatno zbog hardverskih ograničenja lica se ne mogu kreirati po želji, ali napravljen je jednostavan sistem modifikacije postojećih. Većina lica ima mogućnost prikaza elemenata kao što su datum, dan, notifikacija, vremena u drugoj vremenskoj zoni, stanje baterije, fizička aktivnost u prethodnom periodu… Možda nije baš potpuna sloboda, ali nije ni daleko. Korisno je da obrasce možete modifikovati i snimiti ih kao nove, te tako napraviti svoju kolekciju.

Modifikacija lica satova prvo je mesto gde ćete naići na smisao osetljivosti ekrana na jačinu dodira. Kada jače pritisnete ekran, dešava se neobično retka kombinacija onoga što vidite i onoga što osećate – telo sata će se, prirodno, utisnuti u vašu ruku, uz to će se lice sata malo smanjiti i na kraju će se sat malo „gicnuti“ tako što na trenutak zavibrira, odajući utisak da ste lice sata zaronili u ruku i tako otvorili podešavanja. Izvanredno.

Sat ima vrlo korisnu mogućnost brzog pristupa najčešće korišćenim aplikacijama, tako što se prstom povuče odozdo nagore. Tu prvi ekran sadrži tastere za aktiviranje Flight / Do not disturb / Silent režima telefona, pingovanje telefona kad ne znate gde je, kao i status konekcije, ali mogu se dodati i bilo koji drugi (pomeraju se horizontalno). Možda vremenska prognoza, poruke, kalendar, stanje na računima u banci, kursna lista…

Kada sat vibrira

Pametni sat mora da bude izvanredan notifikator, u čemu je njegova prava upotrebna vrednost. Da bi se to postiglo, potreban je odličan hardver, ali i iste takve aplikacije. Apple Watch sve to ima. Notifikacije su pojednostavljene, kako u suštini i treba da bude. Recimo, ne možete napisati poruku, ali ako koristite Siri, možete da je izdiktirate. Na SMS‑ove možete odgovoriti korišćenjem predefinisanih poruka, kao što su OK, Thanks i slično, smajlijem ili slanjem govorne poruke koju ćete snimiti na licu mesta. E‑mail, kalendar i informacije iz drugih aplikacija, kao što su Skype ili Slack stižu u isti niz pa ih je lako pregledati, a mogu da se obrišu sve odjednom ili pojedinačno. Jedina mana jeste to što se dešava da poruke na sat stignu osetno kasnije nego na telefon, čak i minut‑dva.

Pročitajte i:  iPod otišao u istoriju

Telefoniranje u stilu Dika Trejsija jeste izvodljivo, ali nije kvalitetno. Ako niste u tihom okruženju, praktično postaje nemoguće. Korisna je mogućnost pokretanja ili prekid poziva uz poruku, kao i odgovaranja na samom iPhone‑u. Tada dolazi do izražaja pažnja posvećena detaljima upotrebe, jer će iPhone prikazati da ima poziv na čekanju, kao i vreme čekanja, ali neće „podići slušalicu“ sve dok ne učinite Swipe na njegovom ekranu, emitujući bipkanje tako da onaj ko zove zna da treba malo da sačeka.

Haptički signali koje vam sat šalje (može da vas „tapne“ i zavibrira) malo su zbunjujući u početku, ali brzo shvatite šta koji znači. Pored obaveštenja o prispelim porukama, može vas i voditi levo‑desno kada koristite navigaciju. To je vrlo zgodno, naročito kada nije dobro da svaki čas gledate u ekran, recimo dok vozite auto ili bickl kroz saobraćajnu gužvu.

Fitnes je važan aspekt života, ali ga većina nas ne upražnjava. Možda će se to promeniti korišćenjem preinstalirane aplikacije koja prati dnevnu aktivnost, prikazujući tri parametra – vreme kretanja s potrošenim kalorijama, vreme vežbanja i vreme stajanja. Prikaz ima tri kružne linije, čija jednostavnost omogućava i da budu stalno prisutne u nekom uglu lica sata, ako to izaberete. Kao i u praktično svakoj aplikaciji ovog tipa, možete postaviti svoje dnevne ciljeve i pratiti progres, a ako dugo sedite na poslu, korisno je i što ćete svakih sat vremena biti podsećani da barem na pet minuta ustanete. Kao i sa fitnes narukvicama, značajan efekat ima uvid u dnevnu aktivnost, čineći da i „lenjivci“ požele da se takmiče sa samim sobom dostižući nove ciljeve i tako unaprede zdravlje. Ova aplikacija prati informacije s više senzora – puls, akcelerometar sa svojih, a GPS, WiFi i ako imate iPhone 6/6+, promenu nadmorske visine. Pomenimo i da, kada vežbate, sami birate vrstu (bicikl, trčanje, veslanje…) da bi se preciznije izračunale informacije. Nažalost, nema praćenja sna i GPS integracije.

Treba li svima?

Sat je svakako praktičan, ali i pored više od milion prodatih primeraka pre nego što je stigao u radnje, ostaje da tek za nekoliko meseci vidimo koliko će zaista biti prihvaćen. Vreme će uskoro pokazati da li će ga korisnici kupovati samo kao šminku ili da bi ga zaista koristili, naročito oni koji nikada ne nose sat. Iako je cena na prvi pogled visoka, u poređenju sa čak vrlo običnim satovima masovne proizvodnje, jasno je da je ipak prihvatljiva… izuzev naravno Edition verzije koja predstavlja priču za sebe.

Jednostavnost i logičnost upotrebe dolaze do izražaja, ovaj sat predstavlja izvanredan produžetak iPhone‑a i drastično smanjuje potrebu da se telefon vadi iz džepa ili torbe. Izgled nam se ne dopada naročito, ali sigurni smo da ćemo ga dosta koristiti zbog notifikacija i količine korisnih informacija koje prikazuje. Zato bismo konačnu „dijagnozu“ pomerili iz kategorie „neophodno“ i postavili u kategoriju „korisno i zgodno imati“.

Branko Nikitović i Srđan Marković

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,