Top50 Glas publike

Jailbreak App Store Cydia podnela tužbu protiv Apple-a

Cydia, App Store za „otključane“ iPhone telefone pridružila se kompanijama koje napadaju Apple zbog monopolskog ponašanja. U tužbi koju je ova kompanija podnela, Apple je optužen za ilegalni monopol nad distribucijom iOS aplikacija. Da nema monopolskog statusa, korisnici bi mogli da biraju kako i odakle bi želeli da preuzmu iOS aplikacije, a developeri bi mogli da biraju gde će da postave svoje aplikacije.

PCPress.rs Image

Neoficijelni Cydia App Store omogućava korisnicima koji imaju jailbreak-ovane iPhone i iPad uređaje da preuzimaju aplikacije i da aktiviraju funkcije koje Apple možda nije verifikovao i dozvolio. Tokom vremena, Apple se trudio da onemogući, ili bar da oteža „otključavanje“ svojih uređaja, tako da je danas Cydia znatno manje popularna nego pre 10 godina, kada je bila na vrhuncu popularnosti i kada ju je koristilo 4.5 miliona korisnika. Tokom 2011. i 2012. godine Cydia je imala promet od oko 10 miliona dolara.

Ova tužba je samo nastavak serije tužbi protiv Apple-a zbog sličnih razloga. Tokom avgusta, Epic Games je tužio Apple zbog pravila koja su pokušala da povećaju zaradu App Store-a, na uštrb proizvođača. Takođe, koalicija kompanija među kojima su Epic i Spotify, pritiska Apple i Google da promene svoje politike vezane za App Store i obezbede fer odnos prema developerima i partnerima. Pored svega toga, regularori u Evropi i SAD-u su već pokrenuli antimonopolske postupke protiv Apple-a.

Pročitajte i:  Apple slušalice VR + AR ovog proleća?

Za sada nema naznaka kako će se ove tužbe završiti i ko će iz pomenutih procesa izaći kao pobednik.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,