BIZIT 2022

Japan planira istraživanje satelita koji kruže oko Marsa

Uskoro bismo mogli da saznamo više o marsovskim satelitima Phobos i Deimos, budući da se Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) udružila sa nemačkim i francuskim svemirskim agencijama oko projekta zahvaljujući kojem bi uskoro mogli da pošalju istraživačku letelicu put Crvene planete.

PCPress.rs Image

Planirano je da se konstruiše i sklopi rover koji bi uskoro mogao da se nađe na jednom od satelita, a koji bi trebalo da postane prva mašina sa Zemlje koja se spustila na neko manje nebesko telo. Još uvek nije odlučeno koji će od dva satelita biti konačna destinacija, a pretpostavlja se da bi to mogao da bude Phobos, budući da je nešto veći, što znači da ima i jaču gravitaciju. Ova misija bi mogla da otkrije informacije o postanku satelita koji kruže oko Marsa, te njihov sastav, što je značajno jer se pretpostavlja da bi u budućnosti mogli da posluže kao izvori vode i goriva za misije koje se budu zaputile dublje u kosmos.

PCPress.rs Image

Planirano je da misija počne 2024. godine, što znači da bi letelica u orbiti Marsa mogla da se nađe već 2025, da bi se na Zemlju sa uzorcima vratila do 2029. godine.

Pročitajte i:  NASA: Ljudi bi na Mars mogli da stignu do 2040.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,