ePlaneta

Japan pobedio u dvogodišnjem ratu protiv flopi diskova

Flopi diskovi su bili glavni prenosivi medijum pre nego što se pojavio CD. Skoro da smo na njih zaboravili, ali su pojedini građani i građanke, te državne institucije nastavile da ih koriste – na primer u Japanu.

PCPress.rs Image

Dve godine nakon što je ministar informisanja i telekomunikacija Taro Kono najavio „rat protiv flopi diskova“, Japan je 28. juna prestao zvanično da ih koristi u javnim institucijama. Iz zakona je uklonjeno 1.034 stavki kojima je regulisano korišćenje ove tehnologije. Kono je još ranije reko da su flopi diskovi stvar daleke prošlosti, a sledeće na spisku su i faks mašine.

Prošlo je 20 godina otkad je upotreba flopi diskova bila na vrhuncu, i čak 53 od kada su se prvi put pojavili. Japanska vlada je tek u januaru 2024. godine prestala da zahteva da se određeni zahtevi podnose samo uz pomoć flopi diskova, što znači da je do mnogih formulara koje su građani koristili sve do skoro moglo da se dođe samo preko ove tehnologije.

Pročitajte i:  Vlada Japana ukinula flopi diskove
PCPress.rs Image

Zvuči neverovatno, posebno ako se ima u vidu da je Sony (poslednja kompanija koja je proizvodila ove diskove) prestala s proizvodnjom još 2011. godine. Japanska vlada nije jedina – Muni Metro iz San Franciska koristi softver za kontrolu vozova koji se pokreće preko flopi diskova, a planirano je da tako ostane bar do 2030. godine.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *