Zebra

Japan predstavio voz koji ide 300 kilometara na sat

Japan je predstavio prototip novog Shinkansen bullet voza, koji će moći da putuje brzinom od oko 300 kilometara na sat, a koji ima oštriji prednji profil, utičnice pored svakog sedišta, te osvetljeni prostor za prtljag.

Kako pišu japanski mediji, serija vozova N700S trebalo bi da se pusti u pogon do 2020. godine, na liniji Tokaido Shinkansen, koja vozi između Tokija i Shin-Osake, a sa test vožnjama bi trebalo da se počne do kraja marta. Voz se sastoji od 16 vagona, te ima prostora za 1.323 putnika. Prednji deo je redizajniran, a kako bi se smanjilo trenje, te umanjio efekat zvučnog zida kada voz prolazi kroz tunel.

Nova generacija vozova dozvoljava različite kompozicije, te će broj vagona moći da se smanjuje i na osam, te dvanaest, a u zavisnosti od potreba. U poređenju sa vozovima iz serije N700A težina lokomotiva je smanjena za 20%, odnosno za 11 tona, a potrošnja energije za 7%. Putnici bi u novom vozu mogli da se nađu tokom 2020. godine, a na vreme za Olimpijske igre koje će se te godine održavati baš u Tokiju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,