Japan: Robot kao strašilo za medvede

Čovek je strašila „pripitomio“ kako bi od divljih životinja sačuvao sebe i svoje useve. Novi vek je doneo i nove tehnologije, pa su i slamene figure obogaćene mehaničkim elementima. Jedan grad u Japanu instalirao je nekoliko robota-vukova koji se pokreću i zavijaju baš kao u horor filmovima, a kako bi se zaštitio od medveda koji već neko vreme terorišu ovo mesto.

PCPress.rs Image

U pitanju je gradić Takikawa na ostrvu Hokkaido, a roboti su naručeni kada su se medvedi pojavili u septembru. Gradski zvaničnici su već posle nekoliko dana objavili da se divlje životinje više ne pojavljuju od kada su roboti na stražarskim pozicijama. Susreti sa medvedima nisu retkost u Japanu, ali ih je u poslednjih pet godina bilo samo u ruralnim oblastima na severu i zapadu zemlje. Od početka 2020. zabeleženo je nekoliko napada, od kojih su se dva završila fatalno. Vlada je u oktobru tim povodom sazvala hitan sastanak, a kako bi se što pre pronašlo rešenje koje bi zaštitilo građane.

U tom procesu su nastali roboti sa vučjim likom – mehaničke životinje na četiri noge, sa razjapljenim čeljustima i očima koje svetle. Senzori za detektovanje pokreta aktiviraju robote svaki put kada se u blizini primeti kretanje, nakon čega vukovi pomeraju glavu, emituju crvenu svetlost iz očiju i prave buku koja se kreće od zavijanja do zvukova koje prave mašine. Kreirao ih je Ohta Seiki, a od 2018. godine je prodao 70 robota.

Pročitajte i:  Budući kameleoni: Kad veštačka koža menja boje

Vukova je u Japanu bilo sve dok nisu istrebljeni pre skoro sto godina, a sada su se vratili u novom obliku, da stanu na put medvedima čija se aktivnost povećala pred ulazak u zimsku hibernaciju.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,