BIZIT 2022

Japan smatra da pametni telefoni uništavaju vid učenika

Vid japanskih učenika se pogoršava i vlada Japana smatra da su pametni telefoni krivi za to. Nedavno istraživanje koje je sprovelo japansko Ministarstvo za obrazovanje, kulturu, sport, nauku i tehnologiju utvrdilo je da je broj učenika sa vidom ispod standardnog 1,0 boda (ekvivalentno vidu 20/20) trenutno na najvišem nivou od 25,3%. Što je još gore, nešto više od 67% srednjoškolaca i više od 34% učenika osnovnih škola nije zadovoljilo standard. Vlada pripisuje ovaj trend „povećanju vremena provedenog gledajući u ekrane (pametnih telefona) … i mobilne igre.“

PCPress.rs Image

Igrice na pametnim telefonima su široko rasprostranjene u Japanu: zemlja je treće najveće tržište igrica, prema istraživaču tržišta Newzoo, a veliki deo tih gejmera igra mobilne igre (41% muškaraca i 32% žena). Ipak, važno je imati na umu da nije dokazano da povećanje vremena provedenog na ekranu uništava vaš vid – iako stručnjaci upozoravaju da produženi period izloženosti plavom svetlu koje emituju pametni telefoni može prouzrokovati naprezanje očnih mišića ili zamor.

Japan nije jedina zemlja koja govori oštro. Ranije ove godine, Kina (najveće svetsko tržište igara) zapretila je da će poduzeti stvarne mere za zaštitu vida dece, uključujući regulisanje broja online igara i novih izdanja, te ograničavanje vremena igranja. U saopštenju se navode podaci Svetske zdravstvene organizacije koji ukazuju na to da zemlja ima najveću stopu kratkovidnosti kod dece na svetu.

Pročitajte i:  Čip 4 - sastanak četiri države usred globalne nestašice čipova

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,