Japanska letelica Hayabusa 2 poslala još jedan rover ka asteroidu Ryugu

Životni vek asteroida usamljena je priča, budući da kamene kosmičke strukture lebde svemirskim vakuumom i po nekoliko milijardi godina. Kada je asteroid Ryugu u pitanju to više nije slučaj, budući da je 10. jula dočekao neobičnog gosta – japansku letelicu Hayabusa-2 koja se tada uspešno spustila na njegovu površinu, da bi sada ka asteroidu poslala još jedan rover, što je završni deo misije i priprema za povratak na Zemlju.

PCPress.rs Image

Japanska svemirska agencija je Hayabusa-2 lansirala još u decembru 2014. godine, sa ciljem da stigne do asteroida Ryugu, koji u prečniku meri manje od kilometra, i koji kruži oko Sunca na udaljenosti od 211 miliona kilometara. Letelica se u blizini pomenutog asteroida našla sredinom 2018, a misija na koju se zaputila podrazumeva uzimanje uzoraka sa asteroida, te vraćanje na Zemlju, a metode pored eksplozivnih naprava uključuju i robote koji su se još u to vreme spustili na površinu asteroida.

Naime, dva cilindrična robotska rovera se na asteroidu nalaze od septembra 2018. godine, a nešto kasnije im se pridružila i „robotska kutija“ koja je zadužena za ispitivanje terena. U februaru 2019. letelica je ušla u sledeću fazu misije, te ka asteroidu ispalila eksplozivnu raketu, da bi 4. aprila na površinu poslala još eksploziva. Procenjuje se da je eksplozija napravila krater koji u prečniku meri oko 10 metara, a čitava akcija je zabeležena kamerom.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

PCPress.rs Image

Sada je došao red i na to da se Minerva-II2 zaputi ka asteroidu, a cilj je da se prikupi još podataka i uzoraka sa površine asteroida, te da se krene natrag na Zemlju. Ryugu je asteroid C-tipa, što znači da je bogat organskim ugljeničnim molekulima, vodom, a moguće i amino kiselinama. Amino kiseline su bile od ključnog značaja za evoluciju na Zemlji, a po nekim teorijama, o kojima se još uvek raspravlja, upravo su ih asteroidi prvi doneli na našu planetu. Oko tri četvrtine asteroida u našem Solarnom sistemu pripada C-tipu, pa je cilj letelice Hayabusa-2 da prikupi uzorke sa onih do kojih stigne, te ih donese na matičnu planetu radi detaljnijeg proučavanja.

Izvor: NBC

Facebook komentari: