Top50 Glas publike

Jazz festival u Beogradu

jazzy Beogradski džez festival biće otvoren večeras (19.30) u „Sava centru“ nastupom švedske pevačice Rigmor Gustafson, koja će nastupiti u pratnji austrijskog kvarteta „Radio String“. Ipak, glavna zvezda večeri, a i celog festivala biće američki saksofonista Vejn Šorter, jedan od najpoznatijih, a po mnogima, najuticajniji džez muzičar današnjice. Biće to njegovo drugo gostovanje u Beogradu, 30 godina nakon koncerta grupe „Weather Report“.

Tokom poslednjih desetak godina, on je oformio aktuelni kvartet, u kom su Danilo Perez (klavir), Džon Patituči (kontrabas) i Brajan Blejd (bubnjevi). Organizatori festivala poručuju da je ovde reč o jednom od najboljih aktuelnih džez sastava na svetskoj sceni. To potvrđuju i brojne nagrade koje je Šorter dobio sa svojim kvartetom, među koje spadaju i dva „Gremija“ za džez album godine, oba za poslednja dva albuma: „Alegria“ (2003) i „Beyond the Sound Barrier“ (2005).

Vejn Šorter je na površinu isplivao nakon saradnje sa čuvenim Džonom Koltrejnom, s kojim je nastupao tokom pedesetih godina prošlog veka. Međutim, uskoro se videlo da on nije nikakav imitator i da je njegovim stupanjem na scenu džez dobio jednog od svojim najboljih kompozitora, koji će kasnije uticati na čitav niz autora poput Brenforda Marsalisa.

Pročitajte i:  Sony lansirao novi Walkman, 44 godine nakon originala

Vejn Šorter je u džez ušao relativno kasno, kao 15-godišnjak koji je svoju karijeru vezivao pre svega za likovne umetnosti i crtanje. Sudbina je, međutim, htela da izabere džez i ta širina u pristupu umetnosti vidljiva je i u njegovom delu i u rečima.

„Sviranje za mene odražava i ono što se dešava i ono što se ne dešava“, rekao je u jednom intervjuu. „To je stvar mašte. Ne morate biti loša osoba da biste bili maštoviti, ali ako imate maštu, onda ćete svakako biti 10.000 koraka ispred loših ljudi.“

Vejna Šortera beogradska publika će imati priliku da vidi u više akustičnom izdanju, sa kvartetom s kojim je snimio svoje hvaljene albume u poslednjih desetak godina.
Ni ostatak programa ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala nije manje zanimljiv. Večerašnja gošća iz Švedske Rigmor Gustafson, jedna od vodećih skandinavskih džez pevačica, predstaviće svoje viđenje pesama Stivija Vondera, Pola Sajmona, Džoni Mičel i Berta Bakaraka, kao i klasične, pop, džez i folk muzike. Ceo projekat ona i bečki gudački kvartet „Radio String“ nazvali su „Calling You“, a koji je ime dobio po nezaboravnoj temi iz filma „Bagdad kafe“.

Pročitajte i:  Kad veštačka inteligencija krade ideje

U narednim danima nastupaće i domaći muzičari u rasponu od Kornelija Kovača do Zerkman Big Banga. Biće tu i ikona džez kontrabasa Čarli Hejden, sa svojim najuspešnijim sastavom „Quartet West“. Među gostima su i poznati evropski umetnici, kao što su trubač Enrico Rava (najbolji džez umetnik u Evropi 2009. po mišljenju kritike), „Orchestre National De Jazz“ (najbolji džez album u Francuskoj), kao i niz novih talenata. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na heroja savremenog klavirskog džeza Džejsona Morana i njegov trio.

Izvor: MCP

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,