Jednostavni virtuelni diskovi

Format fajlova VHD (Virtual Hard Disk) koristi se za čuvanje podataka sa slikama virtuelnih diskova, a kao standardni format koriste ga i neki sistemi za virtuelizaciju, recimo Microsoft Virtual PC. VHD sadrži kompletnu strukturu foldera i fajlova, a često se koristi tako što se postavi u Windows okruženju kao hard disk sa sopstvenom oznakom (recimo E:). Ovako se za rad sa sadržajem virtualnog diska mogu koristiti standardni Windows Explorer, odnosno File Explorer.

SimpleVhdManagerSimple VHD Manager je jednostavan program koji podržava standardne formate virtuelnih diskova (VHD, VHDX, ISO), rešava različite probleme u sistemskoj podršci za ovakve fajlove i dodaje nekoliko novih mogućnosti. Program omogućava da se izabrani virtualni diskovi dodaju na boot meni pri podizanju sistema, što može korisno poslužiti ako hoćete da probate neki drugi operativni sistem. Čest je problem da se postavljeni diskovi zaborave posle restartovanja sistema, a Simple VHD Manager omogućava da se diskovi postave permanentno (odnosno dok se virtuelno ne otkače).

Matična Internet adresa autora programa Simple VHD Manager je www.sordum.org. Program je potpuno besplatan, ima minimalne sistemske zahteva i nema posebnu proceduru za instalaciju, pa se može direktno koristiti sa prenosnog USB diska. Simple VHD Manager podržava Windows počev od verzije 7 do aktuelne verzije 10.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,