BIZIT 2022

Jednostavno„hakovanje“ Google Maps-a koje može da poremeti saobraćaj

Google Maps je promenio način putovanja i transporta, a neke od njegovih opcija postale su nezaobilazne ako se nalazite u gradu. Jedna od takvih opcija je i Google trafic, koja u realnom vremenu pokazuje kolika je „protočnost“ vozila po ulicama. Ova funkcija radi na principu provere koliko se brzo kreću telefoni vozača u tim ulicama i na osnovu prosečne brzine na mapi daje grafičku informaciju o tome da li tu ulicu treba izbegavati ili je prohodna za vozila.

PCPress.rs Image

Međutim, pokazalo se da je ovaj način veoma jednostavno hakovati. Simon Vekert, umetnik iz Berlina, dokazao je da preterano oslanjanje na tehnologiju može da zavara, a to je uradio na najjednostavniji mogući način. On je kupio 99 polovnih telefona, ubacio je u njih kartice, stavio ih je na gomilu u dečiju prikolicu i krenuo u laganu šetnju praznom ulicom. Google Maps je toliku koncentraciju mobilnih telefona na malom rastojanju u ulici protumačio kao saobraćajni kolaps, što je druge vozače koji su gledali ovu opciju navodilo da zaobilaze ulicu.

Pročitajte i:  Google Maps: Nove zanimljive funkcije

Cilj ove demonstracije bio je da ukaže koliko je moderan život zavistan od tehnologije, ali je istovremeno pokazano da Google Maps pati od potencijalnih problema koji mogu da se iskoriste na mnogo ozbiljnije načine. Stoga se očekuje da će Google promeniti algoritam detekcije gužve na ulicama, kako bi u obzir uzeo i ovakve situacije.

Izvor: Slashgear

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,