Jeff Bezos i dalje najbogatiji na svetu prema Forbes-u

Samo u drugoj godini u deceniji, broj milijardera i njihovo ukupno bogatstvo su se smanjili, dokazujući da čak i najbogatiji nisu imuni na ekonomske sile i lošim stanjem na barzi. Prema najnovijoj proceni Forbes-a, postoji 2.153 milijardera, 55 manje nego prethodne godine. Od njih, rekordnih 994, ili 46%, su siromašniji (relativno govoreći) nego što su bili prošle godine. Ukupno, bogataši su vredni 8,7 biliona dolara, što je za 400 milijardi dolara manje u odnosu na 2018. godinu. Ukupno 11% prošlogodišnjih članova, ili 247 ljudi, napustilo je listu, najviše od 2009. godine kada je globalna finansijska kriza bila na vrhuncu.

PCPress.rs Image

Osnivač Amazon-a, Jeff Bezos i ove godine proglašen je najbogatijom osobom na svetu sa procenjenom vrednošću bogatstva od 131 milijardu dolara (115,8 milijardi evra), navodi Forbes. Osnovao je kompaniju 1994. godine u Seattle-u, u kojoj je ostao CEO a poseduje 16% udela. Suosnivač Microsoft-a, Bill Gates, je na drugom mestu, sa procenjenom vrednošću bogatstva od 96,5 milijardi dolara (više od 85,3 milijarde evra). Gates je prodao i dao većinu svog udela u kompaniji od osnivanja 1975. godine sa Paulom Allen-om.

Pročitajte i:  Meta optužena za ignorisanje izveštaja o opasnim sadržajima

Sledi ga Warren Buffett, jedan od najuspešnijih investitora svih vremena, sa procenjenom vrednošću od 82,5 milijardi dolara (72,9 milijardi evra). Bufett vodi Berkshire Hathaway, koji je vlasnik više od 60 kompanija, uključujući i proizvođač baterija Duracell. Ostali koji su među prvih deset na Forbes-ovoj listi su CEO Facebook-a Mark Zuckerberg i suosnivač Google-a Larry Page.

Forbs-ova lista deset najbogatijih ljudi na svetu:

  1. Jeff Bezos – 131 milijarda dolara
  2. Bill Gates – 96,5 milijardi dolara
  3. Warren Buffett – 82,5 milijardi dolara
  4. Bernard Arnault – 76 milijardi dolara
  5. Carlos Slim Helu – 64 milijarde dolara
  6. Amancio Ortega – 62,7 milijardi dolara
  7. Larry Ellison – 62,5 milijardi dolara
  8. Mark Zuckerberg – 62,3 milijarde dolara
  9. Michael Bloomberg – 55,5 milijardi dolara
  10. Larry Page – 50,8 milijardi dolara

PCPress.rs Image

Kylie Jenner, najmlađi član porodice Kardashian-Jenner, proglašena je i najmlađim milijarderom ikada ispod 30 godina zahvaljujući zaradi od svoje kozmetičke kompanije Kylie Cosmetics. Ovoj 21-godišnja Amerikanka, čije se bogatstvo procenjuje na milijardu dolara (884,3 miliona evra), je to pošlo za rukom dve godine ranije u odnosu na osnivača Facebook-a, Mark Zuckerberg-a koji je postao milijarder sa 23 godine. Evan Spiegal, 28-godišnjak, suosnivač Snap Inc kompanije, takođe se našao na listi ispod 30, čije se bogatstvo procenjuje na 2,1 milijardu dolara (1,9 milijardi evra).

Pročitajte i:  Edge želi da napravi snimke ekrana svake veb stranice koju posetite, evo zašto i kako da to onemogućite

Izvor: Euronews

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,