BIZIT Seminar

Jeff Bezos najbogatiji na svetu

Vlasnik kompanije Amazon, Jeff Bezos, je prvi milijarder čije je bogatstvo prešlo sto milijardi dolara, pokazala je Forbes-ova lista najbogatijih ljudi. Zahvaljujući porastu vrednosti deonica Amazona za 59 odsto tokom poslednje godine, Bezos je udvostručio svoje bogatstvo i sada se nalazi na vrhu liste sa 112 milijarda dolara. Samo prošle godine njegovo bogatstvo se procenjivalo na 39,2 milijarde dolara, što predstavlja najveći skok bogatstva otkad se objavljuje ta lista.

PCPress.rs Image

Na drugom mestu je osnivač kompanije MicrosoftBill Gates, koji je listu predvodio 18 od 24 godine. Njegovo bogatstvo danas iznosi 90 milijarda dolara, što je rast sa 86 milijardi koliko je iznosilo prošle godine, a ovo je najveća razlika između prva dva najbogatija čoveka na svetu poslednjih godina. Američki investitor Warren Buffett sa 84 milijarde dolara ostao je na trećoj poziciji, a na četvrto mesto se popeo francuski industrijalac Bernard Arnault, direktor kompanije LVMH koja prodaje luksuzne predmete koji ima 72 milijarde dolara, a prošle godine je bio na 11. poziciji. Peti je vlasnik i osnivač Facebook-aMark Zuckerberg, a iza njega je vlasnik Zare Amancio Ortega. Na listi se našao i predsednik SAD-a, Donald Trump, koji je pao sa 544. na 766. poziciju, a njegovo bogatstvo je procenjeno na 3,1 milijardu dolara, što je 400 miliona manje nego prošle godine.

Pročitajte i:  Microsoft omogućava igranje Xbox igara na GeForce Now platformi

Bill Gates Microsoft kriptovalute

Forbes piše kako se na njihovoj listi ove godine našlo rekordnih 2.208 milijardera koji su ukupno vredni 9,1 biliona dolara, što je rast od 18 odsto u odnosu na prošlu godinu. Dvadeset najbogatijih vredi gotovo 1,2 biliona, što otprilike odgovara godišnjem bruto domaćem proizvodu Meksika. Najviše milijardera nalazi se u Sjedinjenim Državama, njih 585, a zatim sledi Kina. Nemačka vodi u Evropi sa 123 milijardera, Indija ih ima 119, a Rusija 102. Ovogodišnji milijarderi dolaze iz 72 države, a najnovije na listi su Mađarska i Zimbabve. Forbes-ovi novinari nisu uvrstili bogataše iz Saudijske Arabije jer je saudijski princ Salman zbog optužbi o korupciji pritvorio više od 200 ljudi među kojima se nalazi i velik broj bogataša.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,