BIZIT 2022

Jeff Bezos testirao raketu za komercijalne letove

Američki milijarder Jeff Bezos testirao je raketu New Shepard kako bi je koristio za komercijalne letove. Ukoliko sve prođe kako treba uskoro ćemo uživati u bestežinskom stanju.

jeff bezos blue origin new shepard

Kako je stvar bontona da svaki milijarder ima svoj svemirski projekat (Branson i Musk su deo kluba), tako i vlasnik Amazona ima raketu za trku. Njegova raketa je u sklopu novog testiranja poletela iz Teksasa noseći opremu za testiranje na visinu od 107 kilometara.

Kapsula se po planu odvojila po dostizanju planirane visine, nakon čega su se oba dela rakete spustila u pustinju u kontrolisanim uslovima. Ovo je deseti put da Bezosova kompanija Blue Origin lansira raketni sistem koji se može koristiti više puta.

Bezosova komercijalna raketa savladala još jedan test

Raketa New Shepard dostigla najveću brzinu od 3,582 km/h dok je kapsula dostigla visinu od 106,92 kilometra. Ova visina je posebno impresivna jer se na ovaj način dostigla granica svemira. To je mnogo više od rakete Unity Richarda Bransona, koja je dostigla visinu od “samo” 82,7 kilometara.

Pročitajte i:  Amazon predstavio svog prvog potpuno autonomnog robota za magacine

PCPress.rs Image

U raketi su se nalazili NASA instrumenti koji su testirali funkcionisanje novih tehnologija kao što su elektronika, senzori i aparati za kontrolu potrošnje goriva. Testiranje se u jednom trenutku obavljalo u bestežinskom stanju, nakon čega je usledio povratak i sletanje. Na ovaj način su dobijeni podaci koji su postignuti u uslovima koje bi bilo teško simulirati na zemlji.

Ova istraživanja su korisna ali je glavni cilj osposobljavanje rakete za komercijalne letove. Slične ciljeve imaju i Richard Branson i Elon Musk što znači da ćemo u narednom periodu imati dosta svemirskih aktivnosti. Naravno, ukoliko vremenske prilike to dozvole.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,