Top50 Glas publike

Jezik je bitan kada guglate kontroverzne ljude

Jedna od korisnih karakteristika pretraživača kao što je Google je funkcija autocomplete, koja omogućava korisnicima da brzo pronađu odgovore na svoja pitanja ili upite.

PCPress.rs Image

Rezultati pretrage mogu biti iznenađujući

Međutim, funkcije autocomplete pretraživanja zasnovane su na dvosmislenim algoritmima koji su bili široko kritikovani jer često daju pristrasne i rasističke rezultate. Dvosmislenost ovog algoritma proizilazi iz činjenice da većina nas zna vrlo malo o njima — što je navelo neke da ih nazivaju „crnim kutijama“. Pretraživači i platforme društvenih medija ne nude nikakav smislen uvid ili detalje o prirodi algoritama koje koriste. Kao korisnici, imamo pravo da znamo kriterijume koji se koriste za dobijanje rezultata pretrage i kako su oni prilagođeni pojedinačnim korisnicima, uključujući i način na koji su ljudi označeni algoritmima Google pretraživača. Da bismo to uradili, možemo da koristimo proces obrnutog inženjeringa, vršeći višestruke pretrage na mreži na određenoj platformi da bismo bolje razumeli pravila koja su na snazi. Na primer, hešteg #fentanyl se trenutno može pretraživati i koristiti na Twitteru, ali nije dozvoljeno da se koristi na Instagramu, što ukazuje na vrstu pravila koja su dostupna na svakoj platformi.

Pročitajte i:  Dan kada je otišao Google Hangouts

Automatizovane informacije

Kada tražite poznate ličnosti pomoću Google-a, često postoji kratak podnaslov i sličica povezana sa osobom koju automatski generiše Google. Nedavno istraživanje TNW-a je pokazalo kako Google-ov pretraživač normalizuje teoretičare zavere, omražene ličnosti i druge kontroverzne ljude nudeći neutralne, pa čak i ponekad pozitivne titlove. Korišćene su virtuelne privatne mreže (VPN) da bi lokacije i istorija pregledanja bili sakriveni, kako bi bilo osigurano da rezultati pretrage nisu zasnovani na geografskoj lokaciji ili istoriji pretrage. Otkrveno je, na primer, da je Aleks Džons, „najplodniji teoretičar zavere u savremenoj Americi“, definisan kao „američki radio voditelj“, dok je Dejvid Ajk, koji je takođe poznat po širenju zavera, opisan kao „bivši fudbaler .” Google smatra ove termine definišućim karakteristikama ovih pojedinaca i na taj način javnost može da bude obmanuta.

Dinamički deskriptori

Za kratko vreme od kada je istraživanje sprovedeno u jesen 2021. godine, čini se da su se rezultati pretrage promenili. Neki od titlova koji su prvobitno identifikovani, izmenjeni, uklonjeni ili zamenjeni. Na primer, norveški terorista Anders Brejvik imao je podnaslov „Osuđeni zločinac“, ali sada ne postoji nikakva etiketa povezana sa njim.

Pročitajte i:  Google Play u EU - žalba na kaznu za Android

Faith Goldy, krajnje desničarska kanadska bela nacionalistkinja kojoj je zabranjen pristup Facebooku zbog širenja govora mržnje, nije imala titl. Sada, međutim, njen novi Google podnaslov je „Kanadski komentator“. Isto zapažanje je i u vezi sa američkim belim suprematistom Ričardom B. Spenserom. Spenser pre nekoliko meseci nije imao etiketu, ali je sada „američki urednik“, što svakako nije njegova glavna karakteristika. Druga promena se odnosi na Loren Sautern, kanadsku pripadnicu krajnje desnice, koja je bila označena kao „kanadski aktivista“, što je donekle pozitivan izraz, ali je sada opisana kao „kanadski pisac“. Naizgled nasumične promene podnaslova pokazuju da programiranje algoritamskih “crnih kutija” nije statično, već se menja na osnovu nekoliko indikatora koji su nam još uvek nepoznati.

Pretraživanje na arapskom u odnosu na engleski

Drugi važan novi nalaz istraživanja odnosi se na razlike u rezultatima titlova na osnovu odabrane pretrage jezika. Otkrivene su velike razlike između engleskog i arapskog. Još jednom, nije bilo ničeg negativnog u opisivanju nekih traženih osoba. Aleks Džons postaje „TV voditelj tok emisija“, a Loren Sautern je pogrešno opisana kao „političarka“.

Pročitajte i:  Google okuplja Waze i Maps

I ima još mnogo toga od pretraživanja arapskog jezika: Faith Goldy postaje „stručnjak“, David Icke se pretvara iz „bivšeg fudbalera“ u „autora“, a Jake Angeli, „QAnon šaman“ postaje „glumac“ na arapskom i „Američki aktivista“ na engleskom.

Izvor: Thenextweb

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,