ASUS Zenbook

Joker malver: Google uklonio još 17 malicioznih aplikacija

Google je iz svoje prodavnice uklonio još 17 aplikacija, a kako bi korisnike zaštitio od Joker malvera kojim su bile inficirane.

PCPress.rs Image

Ovaj spyware dizajniran je da krade SMS poruke, liste kontakata i podatke o uređajima, te da žrtve bez njihovog znanja pretplaćuje na premijum servise. Svih 17 problematičnih aplikacija je na Play Store stiglo u septembru, te zahvaljujući tome nisu uspele da privuku veliki broj korisnika, pa su pre nego što su primećene sve zajedno preuzete oko 120 hiljada puta. Bezbednosni eksperti su objavili i spisak aplikacija, a kako bi ih korisnici uklonili sa svojih uređaja:

All Good PDF Scanner

Mint Leaf Message-Your Private Message

Unique Keyboard – Fancy Fonts & Free Emoticons

Tangram App Lock

Direct Messenger

Private SMS

One Sentence Translator – Multifunctional Translator

Style Photo Collage

Meticulous Scanner

Desire Translate

Talent Photo Editor – Blur focus

Care Message

Part Message

Paper Doc Scanner

Blue Scanner

Hummingbird PDF Converter – Photo to PDF

All Good PDF Scanner

Pročitajte i:  Google zabranio kompaniju za praćenje lokacije koja je prodavala podatke korisnika

PCPress.rs Image

Ovo je treći put da Google reaguje na aplikacije koje u sebi kriju Joker malver, a svi incidenti su se dogodili proteklih meseci. Problem je u tome što napadači prvo kloniraju funkcije legitimnih aplikacija, te malicioznu verziju potom otpremaju na Play Store. Aplikacija sa malverom je potpuno funkcionalna, te tako stiče poverenje žrtve koja joj daje dozvole za pristup uređaju, Problem je i u tome što se maliciozne radnje ne sprovode tokom prvog pokretanja aplikacije, pa Google bezbednosni protokoli ne registruju sumnjivo ponašanje.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,