Joker malver ponovo u Google Play prodavnici

Bezbednosni eksperti otkrili su šest aplikacija koje su Joker malveru otvorile vrata u Google Play Store, a koje su zajedno preuzete preko 200 hiljada puta. Ovo je još jedna u nizu nevolja koje Android korisnike muče u prethodne tri godine.

PCPress.rs Image

Joker malver se uspešno maskira u legitimnu aplikaciju iz Google Play Store-a, da bi nakon preuzimanja pokrenuo SMS prevare, te su žrtve bez znanja i pristanka plaćale premijum usluge. Akcije su sprovođene bez potrebe za korisničkim dozvolama, a žrtve su o prevarama saznavale tek iz telefonskih računa u kojima su se našle stavke koje su im bile nepoznate.

Google je od 2017. godine uklonio preko 1.700 aplikacija koje su sadržale Joker malver, ali se ovaj uporno vraća. Među poslednjih šest aplikacija našla se i Convenient Scanner 2, koja je preuzeta preko 100 hiljada puta, te Separate Doc Scanner koju je na svoje uređaje otpremilo oko 50 hiljada korisnika. Tu je i Safety AppLock, koja navodno štiti privatnost korisnika, ali takođe sadrži pomenuti malver, koji je zahvaljujući njoj dospeo na preko 10 hiljada uređaja. Push Message-Texting&SMS i Emoji Wallpaper su takođe preuzete po 10 hiljada puta, dok je najmanje popularna Fingertip GameBox zainteresovala tek hiljadu korisnika.

Pročitajte i:  Dark Web i nova prodajna mesta

PCPress.rs Image

Aplikacije su odmah po otkrivanju malvera uklonjene iz prodavnice, a korisnicima koji su ih preuzeli pre toga se prporučuje da ih uklone što pre.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,