ePlaneta

Jony Ive konačno završava saradnju sa Apple-om

Prema izveštajima New York Times-a, Jony Ive napušta Apple i ovog puta ta odluka je konačna. Jony Ive je napustio kompaniju 2019.godine nakon više od dve decenije. Tada je osnovao sopstvenu kompaniju pod nazivom LoveFrom, čiji je prvi i primarni klijent bio Apple.

PCPress.rs Image

Kraj saradnje

Navodno, obe strane su se složile da ne produže ugovor i da prestanu da rade zajedno prvi put od još od devedesetih godina.

Jony Ive je bio blizak saradnik Steve Jobs-a i bio je zaslužan za dizajniranje prozirnih plastičnih kućišta po kojima su stariji Mac računari bili poznati. Takođe, pomogao je u dizajnu iPhone-a, iPad-a, kao i Apple Watch-a.

Navodno je dao ideje za Apple-ove predstojeće slušalice mešovite stvarnosti. Naime, 2015.godine je imenovan za prvog Apple-ovog direktora za dizajn, iako se njegova uloga ponovo promenila tokom godina.

Prema izveštajima, Ive je napustio Apple jer se osećao „razočarenim“ zbog nedostatka interesovanja Tim-a Cook-a za dizajn i odlukom izvršnog direktora da se fokusira na prodaju softvera i usluga. Cook je te izveštaje nazvao „apsurdnim“.

Pročitajte i:  iPhone: Kad AI snima razgovore

Prema izveštajima New York Times-a, višegodišnjim ugovorom između LoveFrom-a i Apple-a koji je vredan 100 miliona dolara zabranjeno je preuzimanje bilo kog projekta za koji je Apple smatrao da je konkurencija njegovim proizvodima.

Jony Ive je navodno želeo slobodu u preuzimanju novih klijenata bez potrebe da traži dozvolu od Apple-a. Rukovodioci kompanije su očigledno dovodili u pitanje iznos koji mu Apple plaća i bili su frustrirani zbog toga što zaposleni napuštaju kompaniju i zatim se pridružuju njegovoj dizajnerskoj firmi.

Kada je Ive napustio Apple i LoveFrom potpisivao ugovor sa kompanijom, Cook je rekao da se „raduje radu sa Jony-jem u budućnosti“. Da li i sada posle svega, postoji mogućnost da ponovo rade zajedno ostaje da se vidi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,