TrendMicro

Još jedan Google+ propust ugrozio 52,5 miliona korisnika

Google je zatvaranje Google+ servisa najavio za april 2019. godine, umesto za avgust kako je prvobitno najavljeno, a zbog sve brojnijih propusta koji ugrožavaju bezbednost korisnika.

PCPress.rs Image

Naime, polu-funkcionalni servis uzrokovao je drugo curenje podataka u poslednja tri meseca, zbog čega će i biti ugašen četiri meseca pre nego što je prvobitno najavljeno. Google je još u oktobru objavio da je pronađena greška koja je ugrozila oko pola miliona Google+ korisnika, te je tom prilikom odlučeno da servis bude ugašen u avgustu 2019. godine. Potom je u novembru primećen još jedan bezbednosni problem, koji je ugrozio lične podatke oko 52,5 miliona korisnika – uključujući imena, mejl adrese, zanimanja, rodna određenja, datume rođenja, godine, te bračne statuse, bilo da su podaci bili javni ili ne, pa su mogli da im pristupe svi developeri koji koriste Google+ API. To je ujedno bila i poslednja kap u prepunoj čaši, što je ubrzalo odluku o gašenju.

PCPress.rs Image

I dok je API bug ugrozio milione korisnika, iz kompanije kažu da nema dokaza da je propust eksploatisan, tako da će nekoliko preostalih korisnika Google+ platforme u servisu moći da uživa bar do proleća.

Pročitajte i:  Uspomene u Google fotografijama dobijaju novi izgled i nove funkcije

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,