BIZIT Seminar

Još jedna planeta koja liči na Zemlju

Do pre nekog vremena astronomima je bila poznata samo jedna planeta koja oko svoje zvezde kruži na udaljenosti koja omogućava odgovarajuće temperature za razvoj života (ni prehladno, ni prevruće) – Zemlja (mada neki tu ubrajaju i Mars, koji je ipak previše udaljen od Sunca). S novim instrumentima koji omogućavaju da čovek vidi dalje u svemir taj broj se lagano uvećava.

PCPress.rs Image

Grupa naučnika iz agencije NASA, čiji je zadatak da identifikuje planete koje kruže oko drugih zvezda, je nedavno primetila jednu koja im je privukla pažnju. Situacija je uzbudljiva i zbog toga što je planeta relativno blizu Zemlji, ali i zbog toga što novi James Webb Space teleskop može bolje da je osmotri.

Planeta kruži oko zvezde TOI-700 (od naše planete je udaljena malo preko 100 svetlosnih godina). U poređenju sa Suncem je prilično mala i slaba. Nalazi se u sazvežđu Dorado, a novootkrivena planeta oko nje obiđe krug za 37 dana. Tu su još dve planete – stručnjaci ih trenutno zovu planete TOI-700  b, c i d. Različitih su veličina, a planeta d je po veličini slična našoj Zemlji.

Pročitajte i:  Istorijski momenti: Dan kad se probudio Voyager 1

Za otkriće ipak nije zaslužan novi najmoćniji teleskop na svetu, već TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Od aprila 2018. do danas je otkrio 1.500 planeta na kojima bi moglo da bude vode. Većina je dva puta veća od Zemlje.

TOI-700 d je otkrivena još pre nekog vremena, a po veličini odgovara Zemlji. Eksperti su iskoristili specijalno napravljen softver kako bi utvrdili kakva je klima na ovoj planeti. Došli su do zaključka da su temperature veoma niske, budući da je zvezda TOI-700 tek 40% od veličine našeg Sunca. Klima se na ovakvim planetama dakle vrlo razlikuju od naše.

Zahvaljujući novim tehnologijama timovi naučnika sada mogu da ispituju atmosfere novootkrivenih planeta i utvrde koja ima uslove koji bi pogodovali održavanju poznatih oblika života. TOI-700 d se ne uklapa u tu sliku – slična je Zemlji po veličini, ali ima drugačiju zvezdu koja je ne zagreva dovoljno.

Izvor: Noshma

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,