Južna Koreja ispituje mogući sajber-napad na veliku banku

PCPress.rs ImageVlasti u Južnoj Koreji pokušavaju da utvrde da li je incident uzrokovan padom sistema, ili kao što se sumnja, hakerskim napadom, koji bi se mogao ponoviti u zemlji u kojoj se poslovanje uglavnom obavlja elektronskim transakcijama.

Problemi u Nacionalnoj poljoprivrednoj banci počeli su dvanaestog aprila i trajali su nekoliko dana. Tokom tog perioda korisnicima su bile uskraćene onlajn i automatske transakcije. Dok je većina usluga osposobljena, još postoje problemi s pristupom informacijama o kreditnim karticama.

Kako je za to vreme pristiglo preko trista hiljada žalbi, sazvana je specijalna komisija koja će utvrditi razloge za takav propust, prenose lokalni mediji.

Pad mreže inicirao je laptop koji je imao pristup bankovnoj mreži. Očigledno je da je laptop pristupio serveru banke preko korisničkog imena koje je imalo kontrolu nad elektronskim transakcijama. Predstavnici banke koja ima pet hiljada filijala nisu dali zvaničnu izjavu, ali lokalni mediji citirali su radnike banke koji su tvrdili da su žrtve hakera.

Slični incidenti dešavaju se i u drugim zemljama, uglavnom ,, zahvaljujući” ukradenim laptopovima ili radnicima koji su napustili firme a nije im u potpunosti onemogućen pristup poverljivim inormacijama.

Pročitajte i:  Mole se hakeri da vrate ukradene kriptovalute

Južna Koreja je u većoj opasnosti od drugih zemalja jer se većina poslovnih i privatnih transakcija obavlja elektronski, do te mere da je poslovanje licem u lice gotovo sasvim iščezlo.

Izvor: IT News

Facebook komentari:

Tagovi: , ,