Top50 Glas publike

Južna Koreja istražuje Google i Netflix

U parlamentu Južne Koreje predložen je novi zakon koji bi podrazumevao da globalni provajderi sadržaja kao što su Netflix, Alfabet i Google plaćaju određene takse za mrežnu infrastrukturu.

PCPress.rs Image

Youtube ima 41,8 miliona aktivnih korisnika u Južnoj Koreji

Južna Koreja se ugleda na neke zemlje u Evropi koje žele da Evropska komisija donese zakon koji osigurava da velike tehnološke firme delimično finansiraju telekomunikacionu infrastrukturu, kako se video strimovanje i upotreba interneta sve više povećava.

U Južnoj Koreji su predložene različite verzije zakona u nadi da će kompanije platiti ono što pristalice reforme nazivaju poštenom cenom.

Očekuje se da završetak pregovora ali se predlog i dalje smatra dalekim od napredovanja ka sledećoj fazi zakonodavnog procesa.

„Google i Netflix čine više od trećine domaćeg saobraćaja. Tako da bi globalne kompanije trebalo da proaktivnije razmatraju ovo pitanje“, rekao je poslanik Hong Suk-joon.

Ipak drugi misle da bi nametanje naknada velikim tehnološkim kompanijama moglo značiti da bi one mogle da povećaju sopstvene naknade i da naruše južnokorejske kreatore sadržaja.

Pročitajte i:  Netflix: Ne otkazujemo uspešne serije

„Dok pokušavate da zaštitie mali broj domaćih provajdera internet usluga, rizikjete celokupni kolaps domaćeg sadržaja“,rekao je Jung Čung-rae, šef parlamentarnog odbora.

Youtube je vodio kampanju protiv uvođenja takvog zakona. Više od 259.824 ljudi potpisalo je peticiju protiv zakona, navodi grupa aktivista OpenNet.

Kyoung Hoon Kim,direktor Google-a za Južnu Koreju je rekao: „Biće neophodno duboko preispitati način na koji se vodi posao“. Liz Chung, direktorka Netflix-a u Južnoj Koreji, rekla je da njena kompanija traži načine da se nosi sa rapidnim rastom internet saobraćaja.

„Razvijamo niz tehničkih mera za efikasno korišćenje mreža i odgovarajući odgovor na porast saobraćaja“, rekala je Liz.

Evropa sprema novi zakon za BigTech

U Evropi, veliki telekom operateri podržavaju plan regulatora da Google, Meta i Netflix snose određene troškove za telekomunikacionu mrežu. Međutim, manji operateri upozorili su da bi to poremetilo tržište telekomunikacija i štetilo konkurenciji.

Za uspostavljanje i održavanje podmorskih kablova i infrastrukture koji prenose podatke sa jednog mesta na drugo potrebno je dosta novca. Prema izveštajima, rastuća popularnost globalnog video sadržaja povećala je troškove prenošenja podataka.

Pročitajte i:  Google-ova nova funkcija će vam omogućiti da razumete loš rukopis vašeg lekara

Youtube ima 41,8 miliona aktivnih korisnika u Južnoj Koreji, od ukupno 51,6 miliona stanovnika. Prema podacima, oni su koristili YouTube ukupno 1,38 milijardi sati u septembru.

Globalni saobraćaj mobilnih podataka dostigao je 67 eksabajta mesečno tokom 2021. godine. Predviđa se da će dostići 282 eksabajta do 2027. godine. Izveštaj je izdao švedski Ericsson. Video saobraćaj čini oko 69 odsto saobraćaja a očekuje se da će porasti na 79 odsto do 2027.godine.

Južnokorejski provajder SK Broadband na sudu će tražiti da Big Tech plati naknadu za održavanje mrežne infrastrukture.

„Zakonodavstvo bi moglo imati negativne posledice uključujući provajdere sadržaja koji prebacuju troškove na krajnje korisnike“, rekao je Kim Hyun-kyung, profesor na Nacionalnom univerzitetu nauke i tehnologije u Seulu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,