BIZIT 2022

Kabl je još brži

SBB je nedavno, u testing room-u, pred predstavnicima medija prikazao i testirao značajno veće brzine pristupa internetu. Da pogledamo kakve smo rezultate mi dobili i da li to košta više…

Download, upload i ping rezultati testa na sajtu www.speedtest.net
Download, upload i ping
rezultati testa na sajtu
www.speedtest.net

U prvim danima razvoja broadband‑a u Srbiji provajderi su, da bi učinili svoju ponudu što atraktivnijom, povremeno povećavali brzine download‑a i upload‑a zadržavajući istu cenu servisa. Kasnije je ta lepa praksa nekako otišla u zaborav, a u novembru ju je SBB vratio na velika vrata – njihovi već atraktivni paketi postali su još atraktivniji, s tim što promena važi kako za nove korisnike, tako i za one koji imaju važeći ugovor. Pogledajmo detalje…

Zlatni i još vredniji

Pristup internetu, televiziji i telefoniji sve ređe posmatramo kao posebne usluge – sve je to jedan komunikacioni paket koji pruža neke mogućnosti po nekoj ceni. Ako želimo da dobijemo što više za što manje novca, logično je da sve servise zakupimo od istog operatora, a SBB u toj oblasti ima mnogo iskustva. U centru njihove ponude je Gold Duo ili Trio paket – u Trio paketu su digitalna televizija, pristup Internetu i fiksna telefonija, dok u Duo paketima imate televiziju i Internet ili televiziju i fiksni telefon.

Pogledajmo zato Gold Trio paket u kome korisnik za 3380 dinara mesečno (u tu cenu je uračunata i naknada za održavanje kablovskog sistema, koja za 1136 dinara mesečno obezbeđuje preko 60 analognih TV kanala) dobija 125 digitalnih kanala od kojih je 12 u HD kvalitetu, licencu za korišćenje D3 GO servisa (gledanje televizije preko Interneta na tri uređaja), mogućnost gledanja televizije unazad (programa emitovanih u prethodna 72 sata), pristup virtuelnom video‑klubu (Klub zona), fiksnu telefonsku liniju sa 200 minuta mesečnih razgovora ka svim fiksnim brojevima u Srbiji i još preko 70 zemalja i, što nas trenutno najviše zanima, pristup Internetu brzinom 40 Mbps (download) i 2.5 Mbps (upload). Kada smo pre oko godinu dana predstavljali Gold paket, brzina pristupa je (uz praktično istu cenu) bila 15/1.5 Mbps; kao bonus korisnici su dobili još nekoliko HD kanala.

Pročitajte i:  Comcast uvodi brzine od 2.5Gbps za „milione“ korisnika

Za korisnike većih potreba tu su i paketi Gold Extra i Gold Premium koji, uz dodatne HD kanale (u Premium varijanti dobijate filmski HBO kanal u HD kvalitetu, uz HBO GO i HBO on‑demand servise) i neograničene besplatne razgovore ka svim fiksnim brojevima u Srbiji, podrazumevaju brzine pristupa Internetu od 60/3 odnosno 100/3.5 Mbps. Podsetimo da su pre godinu dana brzine u ovim paketima bile 25/2 odnosno 40/2.5 Mbps. Cene su ostale praktično iste – 4080 odnosno 5.480 dinara mesečno, a dodatni novitet je UNIFI mreža odnosno mogućnost punog pristupa Internetu u pokretu, na preko 1500 lokacija širom Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije (u Makedoniji pristup internetu se ostvaruje preko WiFi mreže  roming partnera  SunWireless-a).

Kroz tarifne dodatke možete da prilagodite ponudu svojim potrebama, recimo tako što ćete naručiti neke dodatne HD kanale (npr. HBO) ili ubrzati pristup Internetu. Da biste brzinu (ma kolika ona bila u izabranom paketu) povećali za 20/1.5 Mbps plaćate 700 dinara mesečno, za ubrzanje 40/2 plaćate 1300 a za 60/2 Mbps plaćate 1700 dinara mesečno. Ukupna brzina pristupa može da ide do 120 / 5 Mbps. Zgodno je to što dodaci nisu vezani za uobičajeni 24‑mesečni ugovor – ako vam nekog meseca treba brži pristup ili želite dodatne TV kanale, samo ćete ih uključiti kroz on‑line portal.

Pročitajte i:  .rs i .срб: besprekoran servis obučen u novo ruho

Koliko je to brzo?

09-sbb-02
U testing room-u SBB-a, pred novinarima su ispitane nove, uvećane brzine kablovskog interneta. Predstavnici medija su imali priliku da se uvere da brzine zaista mogu dostići neverovatnih 120 Mbps.

Čitajući sve ove cifre pomalo izgubimo osećaj za realnost – koliko je tih 40, 100 ili 120 Mbps zapravo brzo i da li je kućnom korisniku takva brzina potrebna? Sve zavisi za šta koristite Internet – za pregled sajtova i prijem elektronske pošte velika brzina zaista nije posebno bitna, a i kod prenosa fajlova sa pojedinih odredišta pokazuje se da se sajtovi „štite“ tako što ograničavaju prenos na možda megabajt u sekundi po sesiji. Tako gledano, brzina od 40 Mbps (ili čak 25 Mbps u Silver paketu) deluje ogromno. Stvari se menjaju kad počnete da prenosite multimedijalne materijale – ne želite da na vašem novom HD televizoru gledate filmove u nekom DivX kvalitetu, zar ne? A onda se pojavljuje i 3D televizija, pa sada i 4K slika… multimedijalni fajlovi postaju sve veći, a njihov prenos zahteva sve veći propusni opseg vašeg broadband priključka. Uz Internet link brzine 40 Mbps fajl dug 10 gigabajta prenećete za 35‑40 minuta, a ako ubrzate vaš link na 100 Mbps, fajl će do vas stići za jedva 15 minuta – pravi razliku, zar ne? Treba, osim toga, uzeti u obzir činjenicu da verovatno niste sami kod kuće – brz Internet znači da će svaki ukućanin u svakom trenutku moći da „povuče“ onoliko koliko mu je potrebno, za posao, za zabavu, on‑line igrice i svašta drugo. Vaš super‑brzi link svakako neće sve vreme biti potpuno popunjen, ali ćete uvek imati dovoljno rezerve za ono što zatreba – ako takav višak ne košta mnogo (a ne košta), vredi ga obezbediti kao dodatni komfor! Za one koji rade od kuće posebno je značajan uplink odnosno brzina slanja podataka u svet i tu je ubrzanje na 2.5, ili čak 5 Mbps izuzetno značajno – da biste se povezali u firminu VPN mrežu, daljinski pristupali računaru u kancelariji ili možda slali velike fajlove saradnicima i klijentima, potreban vam je brz upload, koji dobijate u SBB paketima.

Pročitajte i:  Velika SBB nagradna igra za sve korisnike

I za kraj glavno pitanje – da li je realna brzina jednaka deklarisanoj? Za potrebe testiranja SBB nam je aktivirao paket 100/3.5 i brzina je zaista bila sasvim blizu deklarisanoj. Speedtest.net je, u različitim periodima dana i noći, pokazivao 97‑99 Mb/s za download i 3.40‑3.45 Mbps za upload. Nije bilo lako pronaći izvor koji bi nam slao fajlove takvom brzinom, ali kada smo se otvarali više paralelnih sesija (npr. pomoću torrent protokola) brzina je dostizala 10‑11 megabajta u sekundi. Download je najbrži kada komunicirate sa zemljama EU, nešto je sporiji s SAD, dok se s Australijom dobijaju znatno skromnije brzine, ali i dalje sasvim dovoljne za udoban rad i prenos većih količina podataka.

Novom ponudom SBB je zadao ozbiljan zadatak konkurenciji. Paketi su dobro osmišljeni i pokrivaju ono što je zahtevnom korisniku najvažnije, uz mogućnost da korisnici slobodno konfigurišu dodatne servise. Posetite SBB sajt i napravite svoju savršenu kombinaciju!

SBB, www.sbb.rs

Dejan Ristanović

(Objavljeno u časopisu connect 46)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

One thought on “Kabl je još brži

  • 6. January 2015. at 18:10
    Permalink

    sbb je preskup za prosecnog gradjanina, a u nekim situacijama ipak nedovoljno fleksibilan, kao sto je npr. cena/kvalitet prepaid interneta ili cinjenica da najskuplja kablovska u zemlji ne moze imati kanale arene sport ni uz doplatu.

Comments are closed.