Kad AI čita kao učenik srednje škole

Kompanija DeepMind poslednjih meseci vredno radi, pa je zaslužna za jedno od većih dostignuća tokom 2021. godine – jedan stari, vrlo kompleksan naučni problem, koji je u vezi sa ponašanjem i strukturom proteina, dobio je rešenje, a nakon pedeset godina neuspešnih pokušaja. Do razrešenja je došao sistem veštačke inteligencije ove kompanije, što još jednom ukazuje koliko bi važno moglo da bude mesto koje će AI u bliskoj budućnosti zauzimati u svetu nauke.

PCPress.rs Image

DeepMind AI sistem i dalje ne odmara, pa kreatori tvrde da jedan njegov algoritam ima sposobnost čitanja teksta kao prosečan srednjoškolac. Radi se o smeloj tvrdnji, ali je DeepMind algoritam po imenu Gopher popravio razumevanje onoga što čita, a zahvaljujući velikim količinama teksta na kojima je trenirao. Ističe se da njegov algoritam ima 280 milijardi parametara, koji su mera toga koliko je sistem kompleksan – negde je između OpenAI GPT-3 (175 milijardi parametara) i Megatrona iza kojeg stoje Microsoft i NVIDIA, a koji ima 530 milijardi parametara.

Veliki broj parametara znači sistem koji može da čita i da razume, te da sumira informacije i na kraju pruži ekspertski savet u oblasti za koju se specijalizovao. Gopher je na poslednjem testu pokazao da se približava ljudskom nivou razumevanja teksta, dok u logičkim zadacima i dalje stagnira. Što više parametara neki sistem ima, to su rešenja tačnija, ali su tu i druge prepreke – u tekstovima koje AI dobija ima mnogo stereotipa i drugih grešaka, što vodi do pogrešnih zaključaka.

Pročitajte i:  Eksperti najavljuju kraj lozinki

Algoritmi kao što je Gopher su korišćeni i ranije, za digitalne asistente i prevodioce, pa im se i DeepMind proizvod polako primiče. Kako tvrde iz kompanije, tokom testa je uspevao da vodi dijalog na zadivljujućem nivou, što je siguran put u budućnost s više veštačke inteligencije.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,