Kad dezinformacije završe na vrhu rezultata Google pretraga

Svakojake prevare kruže internetom, posebno otkad je deepfake u modi. Tako lažne vesti mogu lako da završe u samom vrhu Google Search rezultata, što se nedavno i dogodilo.

PCPress.rs Image

Deepfake video u kojem se priča o novom autu supruge ukrajinskog predsednika Volodymyra Zelenskog se našao među legitimnom vestima, a CNN piše da se pretpostavlja da lažna vest dolazi iz ruskih izvora. Video koji je generisao AI prikazuje nepostojećeg prodavca Bugatti automobila koji tvrdi da je Olena Zelenska 7. juna u Parizu kupila novi, luksuzni Bugatti Tourbillon za 4,5 miliona evra. Stručnjaci su pronašli nekoliko oznaka koje ukazuju da se radi o deepfake sadržaju (na primer način na koji sagovornik pomera usne dok govori).

Suma koja se pominje nije mala, a gledaocu se sugeriše da je Zelenska za kupovinu iskoristila novac koji je Ukrajina dobila kao pomoć. Lažni prodavac je video objavio na svojim društvenim mrežama, a između ostalog je spomenuo i da je automobil kupljen u Bugatti Paris. Iz Bugatti poslovnice u Parizu kažu da se radi o dezinformaciji i poriču da se kupovina dogodila. Ističu da nema ugovora u kupovini i da je cena koja se navodi u videu pogrešna.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Stručnjaci iz AI bezbednosnog startapa Clarity su za CNN objasnili da su u videu pronašli tragove koji ukazuju na ozbiljne manipulacije uz pomoć AI alata, najviše u predelu lica sagovornika. Sadržaj je kasnije objavljen na lažnom web sajtu Verite Cachee France (lansiran je 22. juna 2024. godine, pa datum ukazuje na sumnjive radnje), a istragom je utvrđeno da su svi sadržaji na portal deepfake.

Analitičari ističu da je lažna vest ciljala čitaoce iz Evrope koji se zanimaju za politiku, i da je namera bila da se utiče na evropske političke vođe koje podržavaju Ukrajinu. Iskusnom gledaocu je odmah jasno da je video lažan, ali je na svetu mnogo onih koji AI sadržaje dele kao prave, jer ne vide razliku.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *