BIZIT 2022

Kad maliciozne Android aplikacije kradu Facebook Login podatke

Google ju u okviru Play Store-a pronašao još 25 malicioznih aplikacija, a u pitanju su ponude koje su sadržale malver za krađu Facebook podataka.

PCPress.rs Image

Lista malicioznih aplikacija uključuje one koje nude brojanje pređenih koraka, alate za uređivanje fotografija, te osvetljavanje prostora, ali je, ističu eksperti, u pitanju ista aplikacija. Naime, sve uklonjene aplikacije izgledale su različito na površini, ali su sadržale isti deo koda koji je ugrađen kako bi se osposobile za krađu Facebook login podataka.

Aplikacije su funkcionisale tako što su, kada dođu na pogođeni uređaj, prvo proveravale da li Facebook aplikacija radi u pozadini, te potom kreirale tab sa lažnom Facebook login stranom koji se otvarao u okviru aplikacije, a kako bi se korisnik motivisao da otkrije svoje podatke. Lažna stranica je nakon toga kopirala unesene podatke, te ih slala na server, koji je ugašen od kada su aplikacije otkrivene.

PCPress.rs Image

Aplikacije koje se uklone iz Google prodavnice trebalo bi da automatski nestanu i sa uređaja na koje su prethodno preuzete, ali se korisnicima ipak preporučuje da provere svoje telefone, te promene lozinke za svoje Facebook naloge.

Pročitajte i:  Google odlaže izbacivanje kolačića iz Chrome-a do 2024. godine

Izvor: Life Hacker

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,