BIZIT Seminar

Kad rudarenje Bitkoina zagreje celo jezero

Jedna stara elektrana pretvorena je u postrojenje za rudarenje Bitkoina. Zgrada se nalazi u oblasti Finger Lakes u državi Njujork, u blizini jezera koje se, kako tvrde meštani, zagrejalo od kada su se doselili kripto-rudari.

PCPress.rs Image

Građani koji žive u blizini tvrde da je jezero toplije nego pre, budući da fabrika dnevno usisa, te izbaci oko 400 litara vode koja služi za hlađene uređaja. Temperatura vode koja se ispušta u jezero često prelazi 40 stepeni Celzijusove skale, tako da je voda u jezeru pod konstantnim uticajem. Kompanija Greenidge Generation LLC staru fabriku koristi kao postrojenje za rudarenje već više od godinu dana, što utiče na stabilnost ekosistema, ali i šireg okruženja, jer se u atmosferu svakodnevno ispuste velike količine ugljen-dioksida.

PCPress.rs Image

Eksperti tvrde da je ovo odlična ilustracija toga kako rudarenje kriptovaluta utiče na životnu sredinu. Već se neko vreme ističe da ukupna energija koja se godišnje u svetu potroši za rudarenje premašuje godišnju potrošnju nekih razvijenih zemalja. Uticaj na sredinu je ogroman – u ovom slučaju je to zagrevanje vode, koje utiče na razvoj algi, što dalje ugrožava riblji svet i ceo ekosistem.

Pročitajte i:  Prvi američki rudnik Bitcoina na nuklearni pogon otvara se 2023

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,