Top50 Glas publike

Kad vozilo brine da ne zaspite za volanom

Izgleda da se uprkos svim nedaćama svaki dan sve više približavamo realnosti koja je do skoro bila moguća samo u naučnoj fantastici. Neke nove funkcije su više nego korisne, budući da bi mogle da sačuvaju ljudske živote.

PCPress.rs Image

Na ovogodišnjem CES događaju kompanija Harman, koja posluje pod Samsung kišobranom, je predstavila nove funkcije koje neverovatno unapređuju bezbednost u vožnji, a radi se o Ready Vision i Ready Care.

Ready Vision koristi proširenu realnost, te druge softvere čiji senzori omogućavaju projektovanje slika direktno na šoferšajbnu. To na primer znači da vozač može istovremeno da gleda u mapu na staklu i na put ispred sebe, čime se bitno povećava bezbednost, budući da je gledanje u mobilni telefon tokom vožnje jedan od većih uzročnika saobraćajnih nesreća.

Ready Care kombinuje dostignuća do kojih se došlo proučavanjem ljudskog mozga, te veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, a kako bi na vreme detektovao kada je vozač dekoncentrisan. Uz pomoć senzora i kamera prati ponašanje onoga koji sedi za volanom, a kako bi intervenisao čim vozač ne poklanja punu pažnju onome što se nalazi ispred njega.

Pročitajte i:  Online: Kad se deli i ono što nije za deljenje

Iz kompanije kažu da su obe funkcije pažljivo testirane, te da bi već na proleće mogle da se nađu u automobilima.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *