Kada mislite da ne možete, ipak možete!

Pažljivim planiranjem i izborom pravih rešenja možete postići maksimum zaštite uz minimum ulaganja i obezbediti rešenje u skladu sa svojim potrebama i budžetom.

PCPress.rs ImagePoštovanje visokih zahteva aktuelnih standarda za fizičku infrastrukturu data centra ponekad predstavlja mnogo veći finansijski nego tehnički problem. Rešenja koja su u skladu sa SRPS EN 1047‑2 neizostavno će, čak i za kompaktne data centre, staviti u iskušenje menadžere koji odobravaju budžete za investicije. Da li je bolje išta nego ništa? Ako imate pravo „išta“ – jeste, a tu ne spadaju gipsani i građevinski radovi i ugradnja kućnih split‑sistema, već mikro – data centar.

Kako do mikro – data centra?

Smeštaj opreme

Za smeštaj opreme neophodan je dobar, stabilan 19“ rek s pristupom sa obe strane, nosivosti bar 1000 kg ili više, sa čvrstom ali ne preteškom nosećom konstrukcijom. Iako je 600 mm širine dovoljno za servere, 800 mm daće dovoljno mesta za smeštaj ostale opreme, naročito izmenjivača za hlađenje.

Koriste se tzv. serverski rekovi, ali sa zatvorenim, staklenim vratima, nikako perforiranim. Ideja je da napravimo zaštićen i zaptiven prostor u kojem ćemo lakše obezbediti efikasno hlađenje i kontrolu pristupa.

Pročitajte i:  Najbolje rešenje za vaš data centar: Vertiv Liebert MBX i Liebert RXA

Napajanje

Bez obzira na to što je reč o kompaktnom rešenju, treba obezbediti dvostrani dovod napajanja a unutrašnju instalaciju uraditi u redundantnoj konfiguraciji. Vertikalne razvodne kutije sa CE13 i CE19 utičnicama praktično su postale standard, ali nemojte štedeti na dodatnim opcijama za merenje potrošnje i kontrolu izvoda.

PCPress.rs ImageS obzirom na to da je obim opreme ograničen, ni potrošnja nije prevelika, pa je redundantni UPS koji će obezbediti pouzdano napajanje lako smestiti u donju zona reka, zajedno s baterijama. Ni ovde ne štedite previše, dobar UPS glavu čuva: nemojte da vas mala potrošnja prevari pa da izaberete one jeftine male UPS uređaje namenjene radnim stanicama. Vaš DC jeste mali, ali je pravi!

Hlađenje

Kompaktni data centar može da ima opremu koja disipira znatnu snagu. Standardna greška jeste korišćenje male prostorije, rekova perforiranih vrata i običnih, kućnih split‑sistema. Jeftino, raspoloživo i potpuno pogrešno: nema pravilno uspostavljene konture hlađenja, protok vazduha je nedovoljan, a pouzdanost predvidiva, izdaće vas kada je najpotrebnije.

Naš predlog je hlađenje u reku: bočno postavljeni vertikalni izmenjivač koji spreda izbacuje hladan vazduh (tamo gde je serverima najpotrebniji), a pozadi vraća zagrejani. Pored preciznosti, sistem je i efikasan jer se hladi samo oprema u ormanu, a ne i spoljni vazduh i pouzdan (spoljne jedinice su redundantne). Opseg snaga je takav da može da zadovolji bilo koji kompaktni data centar.

Pročitajte i:  Rittal RiMatrix nove generacije: Modularno rešenje - Cool!

Zaštita od požara

Iako ne postoji zaštita od spoljnog požara kao kod SRPS EN 1047‑2 rešenja, unutrašnjost je potpuno osigurana. Modularni sistem automatske detekcije s ranim dejstvom (VESDA) i mrežom cevi za recirkulaciju vazduha obezbediće brzinu i efikasnost koju nije moguće postići klasičnim detektorima. U slučaju pojave požara, aktivira se automatski sistem gašenja s neškodljivim Novec 123 gasom.

Nadzor

Neophodno je da pratite sve fizičke parametre svog kompaktnog data centra: temperaturu, vlažnost vazduha, otvaranje vrata, parametre napajanja i potrošnje. Kompaktni uređaj za nadzor sa senzorima za sve veličine i više opcija komunikcije naprosto je neophodan, ali on se lako implementira i koristi.

PCPress.rs Image

Vesimpex d.o.o. Patrijarha Dimitrija 24, Beograd
www.vesimpex.rs

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,