Računari i Galaksija

Kako će izgledati zdravstvena zaštita budućnosti?

Pred današnjim generacijama je veliko pitanje: Kako će izgledati zdravstvena zaštita budućnosti u eri ekomobilnosti i podataka? Health Tech Lab sutra, 20. decembra, organizuje događaj u Muzeju nauke i tehnike koji ima za cilj upravo da odgovori na pitanja kao što su: Kako eko motori i bicikli mogu pomoći zdravstvu? Kako možemo olakšati posao defektologu sa pacijenatima? Da li možemo da povežemo prvu pomoć, eco & digital (ekološke inovacije i svet tehnologija)?

PCPress.rs Image

Health Tech Lab se bavi jačanjem ekosistema za inovacije i tehnologiju u sektoru zdravstva. U Muzeju nauke i tehnike u Dobračinoj 51 će održati događaj 20. decembra u 18 časova, na kome će posetioci imati priliku da obiđu muzej, upoznaju goste iznenađenja i saznaju više o Imagine IF – prvom Health akceleratorskom programu u Srbiji u saradnji sa Innovation Forumom i Naučno tehnološkim parkom Beograd. Health-tech startapi tokom 2019. godine moći da predstave svoje ideje na takmičenju u Srbiji i da osvoje učešće na globalnom Imagine IF takmičenju u Kembridžu.

Health Tech Lab postoji od januara 2018. godine zahvaljujući osnivačima Dr. Ivani Kostić koja je doktorirala na MIT-u i Damjanu Damnjanoviću, marketinškom stručnjaku, dugogodišnjem borcu za prava pacijenata i osnivaču udruženja Plavi krug koji predstavlja pacijente sa dijabetesom.

Organizacija sprovodi u delo nekoliko ciljeva: promoviše već postojeća rešenja u zdravstveno-tehnološkim ekosistemima, formira inovativna rešenja, kao i pruža podršku za njihov kontinuirani rast. Do sada su održali sedam meetup-ova za više stotina posetilaca, od čega su dva susreta bila tokom međunarodnih konferencija FabBelgrade 2018 i Smart City festival 2018. Uključili su i lokalne zdravstvene i biotehnološke startape u internacionalnu obuku – Startup Jerusalem koja je održana u Izraelu tokom jeseni 2018. godine.

PCPress.rs Image

Na sutrašnjem meetup-u Health Tech Lab-a posetioci će imati priliku da čuju sledeće sagovornike: Srđana Štoponju, Milicu Đurić, Svetu Simića i Andreju Gluščević.  Srđan Štoponja govoriće ispred E-prime-a, kompanije za prvi eko-električni bicikl u Srbiji i svetu. Videćemo premijerno kako bicikl radi i kako se može primeniti u zdravstvenoj zajednici za spasavanje života.

Milica Đurić, Direktorka Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu objasniće kako je moguće uključiti se u rad ove organizacije. Inovacioni centar sarađuje sa brojnim inostranim bolnicama tako što izrađuje i testira svoja rešenja zajedno sa lekarima i pacijentima, a posebna pažnja će biti posvećena rešenjima za decu sa autizmom. Sveta Simić će se obratiti skupu u ime Moto Greeny.  Saznaćemo kako i gde se prizvodi ovaj prvi eko motor, kao i zašto baš u Srbiji. Andreja Gluščević, osnivač PALGO smart predstaviće aktivnosti vezano za digitalnu tranformaciju gradova u Srbiji koja je u jeku. PALGO smart se bavi brojnim pitanjima održivog razvoja i javne politike, a kako će Health Tech Lab sarađivati sa njima na digitalizaciji zdravstva u Srbiji saznaćemo baš 20. decembra.

Ulaz na događaj je besplatan, ali je potrebno da se zainteresovani prijave zbog ograničenog broja mesta.

Facebook komentari:
SBB