Kako da baterija laptopa traje duže?

Chrome browser, koji je originalno napravljen sa idejom da bude, brz, jednostavan i efikasan, i da zameni glomazne i trome browsere prepune dodataka s vremenom je poklekao i pretvorio se upravo u ono protiv čega su se njegovi tvorci borili. Dok je Chrome nekada bio savršen izbor za slabije mašine, sada vam je potrebna ozbiljna procesorska moć i dosta RAM-a ako želite Chrome kao primarni browser.

Chrome-test-01

Uporedo sa porastom dodataka, ekstenzija i gabarita Chrome je sve više opterećivao sistem i postajao manje efikasna aplikacija od konkurencije, što je na prenosnim računarima značilo manje trajanje baterije. Istraživanje koje stiže iz Microsoft-a obuhvatilo je Chrome, Firefox, Opera i Edge browsere, a za cilj je imalo da prikaže opterećenje browsera-a na sistem, a samim tim i na autonomiju prenosnih računara. Ne govorimo da je Microsoft potpuno objektivan kada je Edge u pitanju, ali svakako rezultati koje je postigao Chrome nisu dobri. Naime, pored standardnih testova otvaranja popularnih sajtova, drugi test u kojem su se sučelili browseri je strimovanje HD video materijala. Očekivano Edge je postigao najbolji rezultat – 7h 22 minuta, ali je iznenađujuće to što je Chrome imao 70% lošije vreme sa 4h 20 minuta. Da ne ispadne da se rezultati zasnivaju samo na jednom testu u laboratorijskom okruženju, Microsoft je izbacio agregirane podatke sa Windows 10 mašina koje pokazuju da Edge i Firefox imaju mnogo bolju energetsku efikasnost u odnosu na Google Chrome.

Pročitajte i:  Sada možete da tražite od Google-a da ukloni slike mlađih od 18 godina iz rezultata pretrage

Chrome-test-02Jasno je da Microsoft želi malo da promoviše svoj browser, ali Edge po nekim stvarima lepo zaostaje za konkurencijom. Tako na primer Edge nema dodatke, ali je Microsoft najavio da će ovo biti omogućeno u nadolazećoj nadgradnji Windows-a 10 koja dolazi na leto. Microsoft je takođe obećao i manja unapređenja na polju potrošnje, ali i manje zauzeće memorije i kontrole u pozadini.

U međuvremenu, ako koristite Chrome na laptopu, a bitna vam je autonomija, možete se prebaciti na Edge ili Firefox, bar dok ne stigne letnji update.

 

Izvor: www.theverge.com

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,