BIZIT 2022

Kako da koristite telefon u romingu?

Kako biste izbegli visoke račune po povratku sa putovanja i bezbrižno uživali u letovanju, preporučljivo je da se pridržavate određenih pravila korišćenja telefona u romingu.

roming

Najpre se informišite o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji, a takođe proverite i da li postoje specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta, poruka ili megabajta za prenos podataka.

Vip mobile svojim postpejd korisnicima nudi roming dodatak Top Surf 500 koji sadrži 500 MB za korišćenje interneta u najpopularnijim letnjim destinacijama, uključujući Crnu Goru, Grčku i Tursku, po ceni od 990 dinara. Cena megabajta u ovom dodatku je u proseku 1,98 dinara, što je znatno niže u odnosu na standardnu roming ponudu.

Za one koji iz rominga uglavnom šalju SMS poruke, pogodan je dodatak Global SMS 100 koji sadrži 100 poruka za komunikaciju u mrežama preporučenih operatera u određenim zemljama Evrope, u SAD, Kanadi i Kini, takođe po ceni od 990 dinara. Cena poruke u ovom dodatku je 9,9 dinara, što je povoljnije u odnosu na cene u standardnoj roming ponudi.

Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke u romingu tarifira se kao standardni dolazni i odlazni poziv.

SMS poruke za proveru stanja na računu se tarifiraju prema važećem cenovniku za SMS poruke u romingu, a kako informacije o ostvarenom saobraćaju koje operateri dobijaju od svojih roming partnera često kasne, može se dogoditi da korišćene usluge budu naknadno prikazane na nekom od narednih računa.

Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup Internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu. Isključite opciju automatskog ažuriranja aplikacija i izbegavajte postavljanje i preuzimanje sadržaja koji pravi veliki protok podataka – video, fotografije i otvaranje priloga u mejlovima.

Ako vaši uređaji podržavaju Wi-Fi opciju, koristite je gde god je dostupna za prenos podataka. Obratite pažnju na činjenicu da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming.

Ukoliko vodite računa i pridržavate se osnovnih saveta za korišćenje telefona u romingu, vaš smartfon će postati idealan saputnik na svakom putovanju.

Izvor: Vip mobile

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

One thought on “Kako da koristite telefon u romingu?

  • 13. August 2015. at 23:29
    Permalink

    Kako koristiti? Što manje. Najviše ćete uštedeti tako što kupite lokalnu prepaid karticu i nju koristite za internet, a svoje kontakte instruirate da vas zovu (i pišu vam poruke) preko Vibera ili Skajpa. Čak možete i da deaktivirate svoj osnovni broj, a na “sekretarici” snimite glasovnu poruku sa instrukcijama kako da vas dobiju. Tako ćete imati nultu roming potrošnju, uz desetak evra troška za drugu SIM karticu i nekoliko GB internet saobraćaja.

Comments are closed.