ePlaneta

Kako da najbezbolnije napustite Facebook

facebook1-300x223 “Izađite iz Matriksa dok još možete” – savetuju stručnjaci iz raznih oblasti psihologije. Uvek počinje slično: Vaši prijatelji i kolege počinju da pričaju o novoj društvenoj mreži (FB, Twitter, My Space…) i sledeće što se desi je da uletite u mrežu ne razmišljajući. Bitno vam je samo da ostanete u toku, da redovno apdejtujete svoj status hraneći se slikama bivših ljubavi i starih školskih drugova, koje ste još odavno isekli iz svog života. Pored pitanja privatnosti (da im niste previše dozvolili?!) pojavljuje se pitanje slobodnog vremena koje popunjavate isključivo ispred kompjutera, zureći u “+300 novosti”. Kad odlučite da je bilo dosta, evo nekoliko koraka koje bi trebalo da ispoštujete prilikom napuštanja Mreže:

1. Nemojte postavljati status u kome obaveštavate prijatelje da odlazite: Napustite FB tiho, i uđite u legendu. Najmanje što vam treba su prijatelji koji se opraštaju sa vama,pitaju vas da li je sve u redu i kako mogu da pomognu. Ako tiho odete, verovatno neće ni primetiti da vas nema.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

2. Sačuvajte svoje stvari: Budite sigurni da ste sve svoje uspomene, kontakte, slike, dubokoumne misli, muziku i ostalo iskopirali i premestili na neko zaista lično i privatno mesto. Jednom kada se isključite, izgubićete ih.

3. Otkažite svoj nalog: Ovo je možda najlakši deo. Ulogujte se, idite na Nalog pa na Deaktiviranje naloga. Još jednom podsećamo, bekapujte sve što pomislite da će vam zatrebati.
4. Ne dajte se pokolebati: Deaktivacija je brz način izlaska iz sistema, ali ne očekujte mahanje i doviđenjce. Facebook će pokušati da vas natera da se osećate krivim. Pitaće vas da li ste sigurni. Nećete više biti u toku sa navitetima, obavestiće vas, uz rečenice tipa: “Janko, Marko nedostajaćeš nam…” Ali odolite! Na ovom koraku ste veoma blizu da se otrgnete.

5. Obrišite nalog: Deaktivacija ne znači brisanje. Vaš nalog postaje nevidljiv ali ipak postoji u nekom stanju hibernacije. Evo kako ga možete potpuno uništiti. Nalog će možda još neko vreme biti vidljiv dok administratori ne osveže svoje podatke. Ako posle nekoliko dana i dalje možete da izguglate svoj nalog, vreme je za bitku sa administratorima. Dovoljno je da zapretite milionskom tužbom. Nije loše da pokušate i sa nekom od aplikacija koje brišu kompletan virtuelni život.

Pročitajte i:  Musk: Kasno otkrivanje kupovine Twittera je bilo greška

6. Ne okreći se sine: Kada se jednom istrgnete iz kandži, ne vraćajte se više. To vam je otprilike kao sa pušenjem. Ako se vratite, možete postati još veći zavisnik nego što ste bili. Setite se svih onih dosadnih statusa, iritirajućih “prijatelja” koji su komentarisali svaku sliku koju postavite, slobodnog vremena koje možete provesti družeći se sa pravim ljudima… Ako ništa ne pomogne setite se koliko su vam slali poklona za Farmu – ovo uvek upali.

Što se mene tiče, ja ću još malo… Evo, dok prođe zima, pa na proleće… Majkemi :)!

Izvor: Wikihow, Craveonline

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,