Kako da (ne) brikujete iPhone

Otkriven je neprijatan bag zbog koga vaš 64-bitni iPhone ili iPad može da bude potpuno onesposobljen. Dovoljno je da vratite datum na 1. januar 1970. godine i… moraćete da nosite uređaj na servis.

Brick-iPhone

Problem potiče od načina kako Unix (koji je u temeljima iOS-a) beleži datum i vreme – jednostavno se broje sekundi od 1. januara 1970. godine. To je početak tzv. Unix epohe, koja će se naći u problemu 19. januara 2038. u 03:14:07 kada datum više neće moći da se smešta u 32-bitni registar. Ali o tome ćemo misliti 2038, ili možda neku godinu ranije; 64-bitni Unix / iOS je imun na taj problem, ali će ako kalendar probije 1. januar 1970. godine otići “u minus”. Pošto operativni sistem očito ne razume negativne brojeve, smatraće da je danas 04. decembar 292277026596. godine, što je prema sadašnjem razumevanju svemira datum kada naša vasiona više neće ni postojati. A kad ne postoji vasiona, zašto bi postojao iPhone… i tako će telefon ili tablet zalutati negde u digitalnoj beskonačnosti i beskrajno će se resetovati.

Naravno, već su se pojavili mangupi koji pričaju da je u iPhone ugrađeno “uskršnje jaje” koje prikazuje novu temu inspirisanu prvom verzijom Macintosh-a, a koje se aktivira ako postavite datum na vašem uređaju na 1970. godinu. Ne nasedajte na provokaciju, barem dok Apple ne objavi novu verziju iOS-a koja će ukloniti bag. A ako ipak naiđete na nekoga ko je naseo, preporučite mu posetu Apple servisu ili, eventualno, rasklapanje telefona (potreban je specijalni alat) i privremeno isključivanje baterije, što resetuje datum u telefonu. Sve to je objašnjeno u ovom videu.

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com