BIZIT 2022

Kako da nestanete sa Interneta?

Svakog dana čujete novu priču kako se vaše informacije komprovitovane, jer je neki od velikih sajtova poput eBay, Sony ili MySpace (ako ga se neko seća) hakovan, i pokupljen je ogroman broj ličnih informacija. Na žalost, tu su i ransomware virusi, zbog kojih možete ostati bez svih podataka koje posedujete, i to je realnost u kojoj se nalazimo.

03

Jedan od načina da se ovo predpredi je dostupan na sajtu www.deseat.me.  Autori sajta su dva Šveđana – Wille Dahlbo i Linus Unnebäck, a ideja iza pomenutog sajta je mesto sa kojeg ljudi mogu da “očiste svoje Internet prisustvo”. Sajt radi po principu pretrage, i pronalazi sve virtuelne lokacije na kojima ste prijavljeni i ulogovani, lista ih i traži vaš pristanak da ih obriše ili da se odjavi sa istih.

01Da biste ovo izveli morate uneti korisnička imena i šifre, a vlasnici programa govore da su dobar deo vremena proveli na bezbednosnom aspektu. Najbolji način do kojeg su oni došli je da program radi samo na računaru na kojem je instaliran, umesto da koristi servise na udaljenim lokacijama. Na ovaj način vi aplikaciji kažete koji nalog treba da obriše, a sam sajt koristi Google bezbednosni protokol, što znači da ne dozvoljava pristup korisnikovim podacima za logovanje.04

Pročitajte i:  Chrome za Android: Sigurno uz otisak prsta

02Iako je projekat i dalje u razvoju, iznenađujuće je koliko stvari radi, jer su podržani najbitniji sajtovi i društvene mreže: Google, MySpace, Facebook, Twitter, LinkedIn, Vine, WordPress, Dropbox, Pinterest, Evernote… Za one koji za sad nisu podržani moguće je posetiti ih individualno i pratiti uputstvo za brisanje svojih informacija.

izvor: Telegraph
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,