Kako da vam ne otkriju mail?

Posle svih ovih silnih slika golih Celebrity-ja koje kruže internetom, običan čovek se često zapita za sigurnost svojih mailova i podataka koje ostavlja kojekude po internetu i raznoraznim cloud-ima.

Google-Privacy

Uglavnom svi napadi počinju od vaše e-mail adrese koju ostavljate po nekim forumima, web shopovima i sl. Ona je najvidljivija, i uglavnom je najslabija karika u lancu provaljivanja u tuđu privatnost. Ipak ne morate za svaki sajt otvarati neku besmislenu adresu. Poznata je stvar da Google prepoznaje vašu adresu kad je napišete sa ili bez tačke. Uzećemo kao primer najuobičajenije ime u našim poštama – Petar Petrović- koji ima Gmail adresu petarpetrovic@gmail.com . Tom našem Petru, pismo će stići i ako mu napišete mail na petar.petrovic@gmail.com ali i na pet.arpetrovic@gmail.com. No dobro ovo i nije tako velika tajna i već smo pisali o tome.

Ali, Petar Petrović može još uspešnije sakriti svoju adresu tako što kad se  prijavi na neki sajt uz svoj e-mail može staviti znak + i dopisati bilo šta. Na primer petarpetrovic+amazon56789@gmail.com  ili petarpetrovic+bilosta@gmail.com . Za Gmail to je jedna jedinstvena adresa, i sve će stizati u isti inbox dok je za razne vektorske napade ovo poseban e-mail, što čini vašu privatnost manje ranjivom.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Korisnici Gmail-a prijavljuju probleme sa emaiom
SBB

Tagovi: , , ,