ePlaneta

Kako da zaštitite svoj Android?

Otkako je sveta, veka i računara, postoje i razni nezgodni programi. Vaši mobilni uređaji takođe su računari i podložni su virusima, a možda su još izloženiji napadima jer su uglavnom stalno povezani. Vreme je da se zaštitite!

androidpit-antivirus-2

Virusi ponekad uspore vaš uređaj, ali mogu i da izazovu strah i paniku, uz ekstremne reakcije korisnika koji imaju apokaliptična razmišljanja i strahove, ne samo za svoj uređaj već i za zdravlje ukućana ili za opšte stanje u svetu koji sve više zavisi od tehnologije. Na sreću, ovakva razmišljanja vremenom (i uz pomoć edukacije) nestaju, ali pretnja od virusa i dalje je veoma aktuelna.

U susret tradiciji

Definicija virusa je veoma široka i obuhvata svaki softver koji je napravljen kako bi omogućio neovlašćen pristup podacima ili njihovo uništenje. Gotovo paralelno s pojavom virusa, nastajali su i programi za odbranu od njih, a kompanija GDATA navodi se kao kreator prvog antivirusnog softvera.

Tradicionalni koncept većine virusa na PC računarima i pod DOS/Windows operativnim sistemima uglavnom je podrazumevao maltretiranje korisnika ili uništenje podataka ili oboje, ali to se u velikoj meri promenilo. Danas su programeri koji prave viruse uglavnom usmereni ka profitu, a ne samo ka prostoj destrukciji. Tako su postali aktuelni virusi koji automatski posećuju određene sajtove i slično jer je tvorac virusa plaćen „po poseti“, ali i onih koji zaključavaju podatke na računaru i traže plaćanje otkupa (obično u Bitkoinima) kako bi korisnik dobio kod za otključavanje podataka. Ova vrsta virusa dobila je naziv malware (MALicious softWARE) i ransomware i oni predstavljaju ogromnu većinu aktuelnih virusa.

Moderni antivirus paketi nude dosta dobru zaštitu na PC računarima, a sveprisutnost malware‑a bukvalno „zahteva“ da na računaru imate instaliran neki od njih. Operativni sistem Microsoft Windows u sebi već odavno ima integrisan antivirusni softver, ali se ipak preporučuje da se opredelite za neko softversko rešenje proverenih kompanija. U redu, na PC računarima moramo dodatno da se zaštitimo, ali kakva je situacija sa uređajima koje koristimo veći deo vremena a takođe u sebi imaju bitne podatke?

Pročitajte i:  Kako proveriti vreme ekrana na Androidu

Mobilni rizici

Telefoni i tableti koji koriste operativni sistem Android, pre svega zbog široke zastupljenosti na tržištu, predstavljaju očiglednu metu hakera. I ovde kod određenog procenta korisnika vlada mišljenje da postoje virusi (u tradicionalnom smislu) samo za Android. To nije sasvim tačno i virusi u klasičnom smislu ne postoje pod tim operativnim sistemom. Jedna od osnovnih karakteristika virusa jeste način širenja, gde se virusni izvršni fajl trudi da se „zakači“ za bilo koji drugi izvršni fajl na računaru i da se time osigura da će stalno biti aktivan.

Na sreću, svi operativni sistemi nastali na Linux (Android) ili Unix bazi (MacOS, iOS) imaju specifičan sandbox način rada, koji onemogućava rad virusa u opisanom tradicionalnom maniru. Ali da se korisnici ne bi potpuno opustili, iako nema virusa, ima raznih vrsta malware‑a. Varijanti ima dosta, od onih koji nam stalno izbacuju reklame, preko „tihih“ koji pokušavaju do dođu do ličnih podataka bez bilo kakvog iritiranja korisnika, pa do onih koji pokušavaju zaključavanje uređaja ili automatski šalju SMS poruke na izabrane brojeve koji se, naravno, debelo naplaćuju. Ostaje pitanje kako se zaštititi od takvih napasti.

Bez prečica

Osnovni i dosta efikasan način zaštite glasi: nemojte instalirati aplikacije van zvanične prodavnice. Veoma je značajno napomenuti da, ukoliko korisnik sam ne odobri instalaciju neke aplikacije koja sadrži malware, ne postoji ni mogućnost „zaraze“ pod operativnim Androidsistemom. U podešavanjima operativnog sistema postoji opcija (koja se može isključiti po želji) i koja štiti korisnika od instalacije neodobrenih aplikacija.

Ubedljivo najveći procenat svih malware kodova dolazi sa izvora van Google Play‑a, pa je jasno zbog čega sve sumnjive izvore treba maksimalno izbegavati. Ukoliko na telefonu ne isključite opciju za zaštitu od „instalacija iz nepoznatog izvora“, a i ne instalirate takve aplikacije, problemi zapravo ne bi ni trebalo da se pojave. Takođe, i kada se aplikacije skidaju sa Play‑a, treba obratiti pažnju na autora i ono što ona traži, odnosno pristupne zahteve.

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

Najnovija verzija Android‑a (6.0) za svaku aplikaciju i za svaki poseban pristup pita korisnika želi li da ga odobri, pa se praćenjem tog pristupa može pouzdano oceniti da li neka aplikacija traži više nego što joj je potrebno. Na primer, ukoliko aplikacija za vremensku prognozu traži pristup kontaktima, to je dobar znak da postoji mogućnost za neka „nepoželjna dešavanja“. Naravno, ako se skidaju proverene aplikacije, od poznatih autora, i ne ide se van Play Store‑a, korisnici su u priličnoj meri sigurni.

Google je uložio veliki napor u proces skeniranja i testiranja aplikacija koje se pojavljuju, ali ipak se dešava da se ponešto provuče. Taj procenat je minimalan, ali zbog ogromnog broja aplikacija i developera, malware se ipak pojavljuje s vremena na vreme.

Pazi, update

Jedan od trenutno najpopularnijih sistema za podvalu korisnicima da preuzmu malware ide preko update‑a aplikacije. Dakle, neka aplikacija je regularno na Play Store‑u, radi to što treba da radi i ne izaziva sumnju, međutim, posle nekog vremena ona zahteva svoj standardni software update i tada povlači deokoji sadrži malware.

Pošto je korisnik verovatno već odobrio sve pristupe koje je ta aplikacija tražila, malware može da krene u akciju. Ukoliko se radi o malware varijanti koja ubacuje razne oglase i slično, korisnik će to videti i uvek ima opciju deinstalacije aplikacije koja to radi. Treba samo utvrditi o kojoj se aplikaciji radi prolaskom kroz spisak svih instalacija i ukloniti sumnjive, pa će problem u većini slučajeva biti rešen.

Pročitajte i:  Najnovije beta verzije WhatsApp-a za Android otkrivaju dve nove funkcije koje dolaze u aplikaciju 

Ukoliko malware na neki način ometa uninstall pristup (ima i takvih), uvek je na raspolaganju ultimativno rešenje u vidu factory reset‑a telefona. Iako zvuči kao drastična mera, nije to katastrofa. Kontakti, mail nalozi i slično već se nalaze u Google oblaku, fotografije i video‑materijal možete iskopirati na računar (nema straha od transfera malware‑a), i tada uraditi factory reset. Nakon toga instalirajte isključivo proverene aplikacije i neće biti problema.

Ipak antivirus

Ukoliko želite dodatnu zaštitu, antivirusni paketi predstavljaju sledeću liniju odbrane. Naziv „antivirus“ koristi se samo radi zvučnosti i marketinga, jer i zvaničnici raznih AV kompanija kažu da klasičnih virusa za Android nema. Tako je primarni fokus svih security paketa za Android upravo zaštita od raznoraznog malware‑a, koja podrazumeva skeniranje svih aplikacija i konstantan rad na bazi kako bi se otkrio što veći broj nepodobnih aplikacija.

Druga veoma bitna stvar koju nude security paketi jeste zaštita privatnosti i podataka, što AV kompanije stavljaju na prvo mesto. Dosta malware‑a i Web sajtova pokušaće „tiho“ da se dokopa ličnih podataka korisnika, što nikako nije dobro. Android telefoni danas objedinjavaju mnogo stvari, od prostog telefona pa do novčanika, pa o dodatnoj zaštiti obavezno treba razmisliti.

Pomenimo i sisteme zaštite od krađe uređaja koju pojedini AV paketi nude, prevazilazeći time klasičnu antimalware primenu. Zbog tih dodatnih funkcija, korisnici koji su zabrinutiji za svoje podatke treba da razmisle o nekom dodatnom security paketu za Android uređaje. Oni opušteniji mogu komotno da prođu i bez nekog dodatnog softvera, ali uz veliku pažnju šta instaliraju i koje dozvole daju određenim aplikacijama.

Miloš Stamenković

Objavljeno u časopisu PC#230

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,