BIZIT 2022

Kako do boljeg upravljanja međunarodnom razvojnom pomoći?

Konferencija „Kako do boljeg upravljanja međunarodnom razvojnom pomoći?“, održane 11. marta, u domu Narodne skupštine Republike Srbije.Konferenciju su organizovali Centar za vođenje karijere i savetovanje, Beogradske otvorene škole uz saradnju SEIO-a, SEKO za razvoj ljudskih resursa i društveni razvoj u partnerstvu sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

PCPress.rs Image

U dva navrata skupi su se obratili gospodin Holger Šreder, šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Beogradu i gospodin Aleks Gainer, Direktor kancelarije za programsku strategiju i koordinaciju Američke agencije USAID. Njihova obraćanja su pre svega pokazala zašto je biti u društvu civilizovanih i demokratskih država i naroda toliko važno i dobro za Srbiju.

Prevashodni značaj koferencije je u tome što su u ovom momentu, dovoljno sveobuhvatno, samo otvorena, dugo prećutkivana ili javno, ne previše dostupna pitanja o načinu i pre svega rezultatima korišćenja donacija i drugih vrsta pomoći, sve do kredita.

Jednaku težinu imala su i pitanja u domenu samog Civilnog društva mesta građanina, odnosno građana, odnosa države i Civilnog društva, smanjenja obima donacija sa približavanjem Srbije EU, ali i otvaranja širokog “fronta” izvora finansiranja sa tim približavanjem.

Prepoznavanje i odnos države u tom pogledu je otvorio niz pitanja, a neka samo naslutio.

Veoma je interesantno da je Vladina Kancelarija za saradnju sa Civilnim društvom, u neprekidnom nizu, pokazala da je zaista mesto Srbije u zajednici Evropskih naroda i da su predstavnici Kancelarije za EU integracije na nivou operativaca i stručni i kompetentni.

Nesporno, jedini negativan utisak je da je organizovan događaj sa temama unutar srpskog društva, koji se odvija i pre svega kada se odvija u domu Narodne Skupštine, doniran iz inostarntsva. Ostaje pitanje bez odgovora, da li je taj momenat posledica nedostatka sredstava ili odnosa prema temi.

Po ko zna koji put se pokazuje da ne postoji mesto u društvu za koje je ipak bolje i lakše ćutati o nekoj temi, nego je otvoriti. To je svima, pa i navedenima lakše, što su vrata šire otvorena. U svakom slučaju prvorazredni skup i sve pohvale organizatorima.

Facebook komentari:
SBB