BIZIT 2022

Kako efikasno otkloniti izazove povezane sa Wi-Fi mrežama

Nezavisno radi li se o očekivanjima krajnjih klijenata ili o površini pokrivanja signalom, današnji izazovi povezani sa modernim WiFi mrežama nikada nisu bili veći. Razlog za to je ogroman porast broja krajnjih uređaja, koji ne zahtevaju samo puno veće brzine pristupa, nego i minimalno kašnjenje signala (latencija) kako bi se WiFi mreže mogle proširiti na neka nova područja primene.

PCPress.rs Image

WiFi mreže slične su mobilnim radijskim pristupnim (RAN) mrežama. Naime, WiFi mreže razvile su se uz nasleđivanje i kopiranje tehnoloških rešenja iz mobilnih pristupnih mreža. Uz rast broja klijenata, WiFi mreže suočile su se s istim izazovima kao i mobilne mreže.

Postoji nekoliko problema koji od početka prate bežične mreže (podjednako mobilne i WiFi), a koje proizvođači opreme rešavaju na razne – manje ili više uspešne – načine. U nastavku donosimo pet osnovnih.

Pokrivenost (Coverage)

Dizajn WLAN mreža uslovljen je radijskim frekvencijama, zbog čega dolazi do problema u pokrivenosti. Budući da WLAN mreže koriste takozvani ISM nelicencirani spektar koji je vrlo ograničen, nije moguće postaviti jedan access point na neku centralnu tačku i pojačati mu snagu na bilo koju proizvoljnu jačinu kako bi se pokrila ogromna površina. Problem se otklanja planiranjem mreže kroz uvođenje ćelija (cell) koje imaju ograničenu snagu i domet. Postavljanje svake WiFi ili mobilne mreže stoga pretpostavlja dobro planiranje rasporeda odašiljača u prostoru te korišćenja frekvencija i ukupne zračene snage. Pametno planiranje će rezultirati kvalitetnim pokrivanjem željene površine, i to bez interferencije među obližnjim odašiljačima.

Pročitajte i:  Lako i brzo povezivanje – Huawei FreeBuds Pro 2

Kapacitet (Capacity)

Pod pojmom kapacitet podrazumeva se broj klijenata (density) i ukupna propusnost (throughput). Veći broj klijenata podrazumeva i veće opterećenje za hardverske resurse access pointa. S druge strane, podrška za veću gustinu klijenata je besmislena ako ne možemo da obezbedimo minimlanu propusnost za svakog klijenta. Rešenje za probleme povezane sa sve većim brojem klijenata „gladnih“ bandwidtha je IEEE 802.11ax (WiFi 6), najnoviji industrijski standard koji znatno povećava broj potencijalnih klijenata i mrežnu propusnost.

Roaming

Svi znamo da je roaming tehnologija koja treba da omogući korisnicima da se kreću u prostoru bez osećaja prekida signala i da obezbedi doslednost u korišćenju usluga. U praksi, obično će doći do manjih ili većih gubitaka prilikom roaminga, što zahteva dosta napora od mrežne opreme kako bi se ti gubici sveli na minimum. Na kraju krajeva, kvalitetan roaming jedan je od ključnih pokazatelja kvalitete mreže. Zašto je potrebno toliko truda da bi se obezbedio kontinuirani roaming? Naime, koliko god dobro postavili mrežu, o trenutku roaminga odlučuje krajnji korisnik, a ne mreža. To znači da će pojedini klijenti imati bolji rezultat roaminga od drugih.

PCPress.rs Image

Latencija (Latency)

Za latenciju, odnosno kašnjenje signala kod bežičnih mreža „kriva“ je fizika – što je klijent dalje od pristupne tačke ili bazne stanice, kašnjenje je veće. Međutim, kašnjenja su manja kod WiFi nego kod mobilnih mreža, pošto su AP-ovi postavljeni bliže klijentima. Iako WiFi 6 donosi veće propusnosti po klijentu, bolju modulaciju i način kodiranja te više prostornih steamova, a time i manje kašnjenja, ponekad ni to nije dovoljno. Na primer, aplikacije za glasovne i video pozive zahtevaju veoma niske latencije i tolerišu male gubitke kako bi se mogle koristiti u realnom vremenu. Problemi se dodatno povećavaju uvođenjem aplikacija za VR ili 4K videokonferencije koje koriste veće rezolucije.

Pročitajte i:  Huawei ekosistem: Neka vaši uređaji rade za vas

QoS (Quality of Service)

Garancija kvalitete usluge (QoS) jedan je od ključnih faktora korisničkog iskustva, a posebno ga je teško obezbediti kod bežičnih mreža. Za optimalan QoS potrebno je identifikovati klijente i aplikacije koje se na njima koriste, a današnji WiFi sistemi u stanju su da identifikuju veliki broj aplikacija i servisa zahvaljujući opcijama filtriranja i inspekcije prometa do nivoa aplikacije. Najčešća je praksa prigušivanje manje važnog prometa te prioritizacija kritičnih aplikacija.

Kako Huawei rešava gore navedene izazove?

U svetu mobilnih i WiFi mreža uvek dolazi do kompromisa između pokrivenosti i gustine klijenata. Na primer, ako želimo veću pokrivenost, trebaju nam veće ćelije, ali to znači i manje klijenata. Sa inovativnom Dynamic Zoom Smart Antenna tehnologijom, Huawei omogućava dinamičku promenu radijusa pokrivenosti, u zavisnosti o scenariju. Problem manjka kapaciteta Huawei rešava uz AirEngine WiFi 6 sistem koji prevazilazi okvire standarda i proširuje broj steamova, čime se povećava ukupni propusni opseg i broj mogućih klijenata.

Uz ugrađenu Al Roaming tehnologiju, Huawei AirEngine WiFi sustav „uči“ o klijentima kroz identifikaciju, a zatim i profilisanje metoda roaminga. Tako se stvara zaključak o najboljem momentu za roaming za svakog pojedinog klijenta. Sistem kreira skup pravila prilagođenih svakom klijentu, odnosno grupi. Ovakva tehnologija omogućuje i vođeni roaming koji klijenta „ubeđuje“ da pređe na onaj AP za koji se u nekom trenutku utvrdi da je optimalan.

Pročitajte i:  Savršeni Huawei pokloni za nove početke

Tehnologija SmartRadio Dynamic Turbo smanjuje latenciju, i to kroz automatsku identifikaciju ključnih servisa na WiFi mreži. To generiše dodelu prioriteta i optimizaciju resursa, tj. obezbeđuje latenciju od samo 10 ms za potrebne aplikacije.

Huawei Multimedia Smart Scheduling eliminiše fiksna ograničenja brzine i omogućava preferencijalno, dinamičko upravljanje multimedijskim servisima. Ako se, na primer, kritične aplikacije ne koriste, ne dodeljuju se posebna ograničenja na ostatak prometa. Resursi se uvek dinamički dodeljuju prema važnosti.

Huawei do kraja godine ima promociju svojih visokokvalitetnih uređaja, što uključuje Huawei AirEngine WiFi6 asortiman WLAN opreme. Kompanija Veracomp, kao ovlašćeni distributer Huawei Enterprise rešenja, može vam pomoći u odabiru optimalnog rešenja. Izaberite Huawei i uživajte u WiFi 6 tehnologiji u roku od dve nedelje.  Kontaktirajte za više informacija na huawei@veracompadria.com.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,