ePlaneta

Kako gledati slike u .HEIC formatu i uštediti dolar?

Sve češće nam stižu fotografije u novom .HEIC (High Efficiency Image File) formatu. Na novijim telefonima možete da ih gledate, često se dobro prikazuju i dok su na OneDrive-u, ali kada ih preneseta na svoj PC, ne možete da ih vidite iz omiljenog programa za prikaz fotografija. Kako prevazići taj problem?

HEIC ekstenzija
Kako gledati slike snimljene u novom formatu

Da biste gledali slike potreban vam je pre svega ažurni Windows 10 ili 11, a zatim i HEIF Image extension, koju ćete lako instalirati iz Windows Store-a. Usmerite browser na adresu tamo kliknite na Get In Store App i “kupite” (besplatno) program. To nažalost nije dovoljno – potreban je i HEVC Video Extensions Package, koji se takođe prodaje u Microsoft Store-u ali nije besplatan – ako ga tražite na uobičajeni način, videćete da košta $0.99. I tu nije kraj problemima – čak i kad probate da ga kupite, na spisku država se nalazi samo USA.

Pažljivija analiza će pokazati na na Store-u zapravo postoji dva ista HEVC Video Extensions paketa, samo što jedan košta $0.99 a drugi je besplatan. Zašto je tako napravljeno teško je reći. U svakom slučaju, besplatnu verziju ćete naći na adresi

Pročitajte i:  Kako popraviti eksterni disk koji se ne pojavljuje u Windows-u

ms-windows-store://pdp/?ProductId=9n4wgh0z6vhq

Instalirajte i moći ćete da gledate HEVC fotografije koristeći, recimo, FastStone Image Viewer.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com