ASUS ROG Flow

Kako je deset čuvenih tehnoloških proizvoda dobilo ime

ipod-nano-new[1]iPod

Osnivač kompanije Apple objasnio je strategiju dok su razvijali mp3 plejer: Mac bi trebalo da postane centralna osovina za druge gadžete. Vinnie Chieco, koji je dobio zadatak da nadene naziv tom gadžetu, navodno se uhvatio za tu zamisao. Razmišljao je o svakojakim centralnim osovinama i konačno došao do koncepta svemirskog broda. Možete ga ostaviti, ali morate se vratiti da sipate gorivo. Bleštavo beli prototip inspirisao ga je za naziv pod (odvojiv deo svemirskog broda za prevoz ljudi ili instrumenata). Dodajte i i biće vam jasna veza s kompjuterom iMac.

blackberry[1]Blackberry

Kompanija Research in Motion potražila je pomoć jedne marketinške firme kako bi izabrali ime za nov bežični uređaj na kojem se mogu pregledati mejlovi. Propagandna firma ih je odvratila od bilo kakvog imena koje sadrži reč e-mail zato što su istraživanja pokazala da se pri njenom pomenu može povećati pritisak. Tražili su reč koja izaziva radost i spokoj. Pošto je neko primetio da mali tasteri na uređaju podsećaju na semenke, u igru su ušla imena kao jagoda, lubenica i razno povrće. Konačno su se odlučili za blackberry (kupina) ‒ zato što podseća na nešto lepo i iste je crne boje kao naprava.

Pročitajte i:  Google Meet dodaje emoji reakcije i poboljšanja propusnosti

firefox32[1]Firefox

Kompanija Mozilla otkrila je da nije lako naći naziv koji ukazuje na suštinu proizvoda i istovremeno je dostupan. Rana verzija njihovog pretraživača zvala se Firebird, ali pošto je već postojao projekat s takvim imenom, opredelili su se za Firefox, što je drugi naziv za crvenog pandu. „Lako se pamti. Zvuči dobro. Originalan je. I dopada nam se“, objasnili su iz kompanije Mozilla. A pri tom ga niko drugi nije već rezervisao!

twitter_bird_follow_me__Small__bigger[1]Twitter

Kada je suosnivač Biz Stone video aplikaciju koju je napravio Jack Dorsey, podsetila ga je na način komunikacije ptica. „Brzi izlivi podataka… Svi cvrkuću i svi se lepo zabavljaju.“ Zbog toga je izabrao ime twttr, a onda su dodali dva samoglasnika. Ono što je Stone opisao kao „trivijalne izlive komunikacije“ uskoro je preraslo u moćno oružje za objavljivanje najnovijih vesti kao i predsedničku kampanju Baraka Obame.

Nice-Windows-7[2]Windows 7

Iako novi operativni sistem kompanije Microsoft ima dosadno ime, potrebno je samo da se osvrnemo na prethodni i shvatićemo zašto su se opredelili za isprobanu i istinitu filozofiju nadevanja imena. Vista? Uh. Windows 95 i XP? Bili su daleko bolji. Mike Nash je objasnio: „Ovo je sedmo izdanje windows-a, te je naziv windows 7 logičan.“ Kaže se da broj sedam donosi sreću, koja je i te kako potrebna posle viste.

Pročitajte i:  Tužba protiv Google-a zbog praćenja u Chrome Incognito modu

lenovo_thinkpad_1_01[1]ThinkPad

Kada se ovaj notebook pojavio na tržištu, nastala je velika pometnja u kompaniji IBM zbog naziva proizvoda. Jedna grupa zalagala se za ime ThinkPad zato što im se dopalo zbog svoje jednostavnosti. Druga grupa bila je protiv toga zato što nije imao broj za razliku od svih njihovih proizvoda. Brinulo ih je i kako će se ThinkPad prevesti na druge jezike. Ipak je to ime odnelo prevagu i postalo veliko hit iako nije imalo broj i zaista ga je teško prevesti.

Android_Logo[1]Android

Priča koja stoji iza imena za novu otvorenu platformu za mobilne uređaje nije uzbudljiva kao što naziv Android nagoveštava. Google je 2005. godine kupio malu, tajanstvenu firmu Android Inc. koja je bila obavijena plaštom tajnovitosti. Znalo se samo da proizvodi softver za mobilne telefone. Rezultat sve te tajanstvenosti i preteranog medijskog nagađanja bio je T-Mobile G1.

Wikipedia-logo-en-big[1]Wikipedia

Ovaj naziv nastao je spajanjem dve reči: wiki i encyclopedia. Internet enciklopedija postigla je veliku popularnost. Citiraju je i deca i odrasli jer je, priznaćete, daleko lakše otkucati traženi pojam nego tragati po tomovima enciklopedija. Međutim, tačnost podataka objavljenih u njoj nalazi se pod velikim znakom pitanja jer svi mogu da je uređuju. To se naročito odnosi na srpsku verziju!

Pročitajte i:  Chrome 90: HTTPS kao podrazumevani protokol

Mac-loginscreen[1]Mac OS X

Slovo X u nazivu ovog operativnog sistema označava rimski broj deset, budući da je izbačen posle verzije Mac OS 9. Ljubitelji ovog sistema ogorčeni su što većina taj broj čita kao slovo X. Zanimljive su i šifre dodeljene svim novim operativnim sistemima: Cheetah (10.0), Puma, Jaguar, Panther, Tiger i najnoviji kitty Leopard. Izdanje 10.6 nosi naziv Snow Leopard, a kruže glasine da su u pripremi Lynx i Cougar.

Redhat-wave[1]Red Hat Linux

Ovaj operativni sistem dobio je naziv po crvenoj boji, koja je u zapadnjačkoj istoriji predstavljala simbol slobode i prkošenja vlastima. Suosnivač Marc Ewing je kao student nosio dedin crveni šešir. Ubrzo je postao poznat kao stručnjak za tehnologiju i svi koji su imali probleme odlazili su kod momka s crvenim šeširom. Kada je počeo da radi na projektu Linux, jednostavno ga je nazvao Red Hat Linux.

Izvor: IT World

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , ,