Zebra

Kako je šest poznatih tehnoloških kompanija dobilo ime

GoDaddy.com

godaddyKompanija osnovana 1997. godine prvobitno je nosila ime po putu kojim je Bob Parsons svakog dana dolazio na posao ‒ Jomax Technologies. Parsons i njegov tim shvatili su posle nekoliko godina da im je potreban bolji naziv kako bi se istakli u pretrpanom onlajn svetu. Svi su mozgali dok neko, delom u šali, nije predložio ime Big Daddy. Ali već je postojao BigDaddy.com. „Kada smo uzeli ime GoDaddy.com, mislili smo da je možda previše šašavo“, priseća se Parsons. „Nastavili smo da tragamo za boljim imenom, ali nismo ništa smislili.“ Koliko god bilo luckasto, uskoro su shvatili da je nemoguće zaboraviti Go Daddy te su, budući da nisu imali bolje rešenje, odlučili da ga zadrže.

Apple

apple_logo_rainbow_fruitZa kompaniju koja redovno govori kako su njeni proizvodi magični, poreklo imena Apple prilično je obično. Mnogi govore da Steve Jobs jednostavno najviše voli upravo tu voćku. Drugi smatraju da je Apple kompjuter uspomena na vreme kada je on radio u voćnjaku jabuka. Treći nagađaju da je dobio ideju zbog muzičke kuće Apple Records. Bilo kako bilo, tek kompjuter nazvan po voćki razdora postao je sastavni deo našeg života.

Pročitajte i:  Google forsira 64-bitni Chrome na Androidu

Google

google-is-a-giant-robotKada su Larry Page i Sergey Brin počeli da prave poznati pretraživač, isprva su ga nazvali BackRub. Pošto prvobitno ime nije bilo preterano privlačno, odlučili su se naziv koje ukazuje na reč gugol, matematički pojam naspram kojeg jedan milion izgleda kao sića. Gugol je broj sa stotinu nula. Postoje dve verzije o tome kako je došlo do greške: slučajna greška ili namerna kako bi mogli da unovče ček na sto hiljada dolara koji im je poslao suosnivač kompanije Sun Microsystems. Umesto da napiše googol, on je napisao google. I tako je nastalo ime. Mada bi verovatno ionako morao da se zove tako, budući da je već postojao domen googol.com registrovan na gospođu Jello iz Nju Džerzija.

Fark

drew-curtis-farkOsnivač sajta tvrdi da fark ne znači ništa. Drew Curtis je surfovanjem internetom nasumično naleteo na tu reč, ali nije bio siguran da li je bila reč o omašci ili sinonimu za reč fart. Zapamtio je tu reč koja ništa ne znači i kada je odlučio da registruje ime domena, ona je bila retka reč od četiri slova koja je bila slobodna. Kasnije je odlučio da napravi sajt posvećen uvrnutim pričama i rođen je fark.com. Ali šta je fark? Zaluđenici objašnjavaju da fark ispunjava prostor kada masovni mediji ostanu bez vesti. Fark bi trebalo da izgleda kao vest, ali to ipak nije vest. To je prosto fark!

Pročitajte i:  Reklamiranje na internetu: Google tvrdi da prestaje sa praćenjem korisničkih navika

Asus

ECM_PegasusGoldenWings1350W-oGlow_SigETOvaj kompjuter dobio je ime po krilatom konju Pegazu iz grčke mitologije. Kompaniju su osnovali ljudi koji su radili u firmi sličnog imena ‒ Acer. Naziv su uzeli od poslednjih slova imena Pegasus, krilatog konja rođenog iz Meduzine krvi. Izabrali su Pegaza zato što su smatrali da bi njihova kompanija trebalo da „oličava snagu, kreativni duh i čistoću koju Pegaz simbolizuje i da se vine u nove visine kvaliteta i inovacija sa svakim novim proizvodom koji izbaci na tržište.“ Skratili su ime na Asus zato što je po tadašnjem istraživanju bilo korisno nalaziti se na početku abecede.

Yahoo

img_3240_yahoo_messengerOvaj pretraživač je po rođenju imao drugačije ime: Jerry and David’s Guide to the World Wide Web. Nije iznenađujuće što to ime nije zadržano. Zato su se Jerry Yang i David Filo, koje su nazivali Chief Yahoos, latili rečnika kako bi našli neku kraću odrednicu. Kažu da su izabrali reč yahoo zato što im se dopala njena definicija: surov, poživinčen čovek! U rečniku Merriam-Webster ima još definicija za tu reč: glup, gluperda, dileja, krele, tupoglavac, bolid. Kome bi takva značenja mogla da promaknu? Samo pravom yahoo-u!

Pročitajte i:  Android šalje Google-u 20 puta više podataka nego što iOS šalje Apple-u

Izvor: IT World

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,