BIZIT 2022

Kako koristiti tablet ili telefon kao drugi monitor u Linuxu

Nemaju svi dovoljno prostora za radnim stolom da sebi priušte luksuz postavljanja dvostrukog monitora.

PCPress.rs Image

Ponovo upotrebite stari Android tablet kao drugi ekran za vaš računar sa Linuxom

Međutim, dodavanje drugog ekrana može da unapredi način na koji koristite računar. Deskreen je besplatna Linux aplikacija koja nudi pametno rešenje ovog problema, koji vam omogućava da istovremeno vidite više prozora na dodatnim ekranima, a da ništa ne trošite. Jednostavno rečeno, omogućava vam pretvaranje drugih uređaja, uključujući telefone, tablete, laptop računare, pa čak i pametne televizore, u bežične, sekundarne ekrane. Deskreen prenosi vaš ekran – podržani su i X i Vailand prozorski sistemi – na vaše mobilne uređaje preko vaše lokalne (žične ili bežične) mreže koristeći WebRTC protokol.

Većinu napornog posla obavlja vaš računar, pa bi čak i stariji telefoni i tableti trebalo da rade. Ključni zahtev za vaš mobilni telefon je da ima web browser koji podržava WebRTC – na Androidu, što znači da treba pokretati Chrome 28 ili noviji ili Firefox 22 ili noviji. Ako se nadate da ćete koristiti stari iPhone ili iPad, moraće da pokrenete iOS 11 ili noviji. Za ovaj projekat će vam trebati: računar pod Linuxom, tablet ili mobilni uređaj sa nedavnom aplikacijom za browser i barkod skener, Wi-Fi ili Ethernet od 5 GHz. Pre nego što počnemo da koristimo Deskreen, moramo da preuzmemo i konfigurišemo BASH skriptu koja će konfigurisati virtuelni prikaz. Imajte na umu da je ova skripta kompatibilna samo sa X Window sistemom. Novije Ubuntu izdanje ima Vailand podrazumevano podešen. Da biste to promenili, kliknite na cog/Settings ikonu i izaberite „Ubuntu“.

 1. Otvorite terminal i preuzmite Git repository za Linux skriptu Virtual Display.
 2. Promenite direktorijum u preuzeti repository.
 3. Podesite vdl-monitor da bude executable.
 4. Otvorite vdl-monitor.conf u nano-u.
 5. Podesite rezoluciju za screen1 da se podudara sa rezolucijom uređaja koji želite da koristite. Pritisnite CTRL + O, zatim pritisnite Enter i na kraju CTRL + X da biste sačuvali i izašli iz fajla.
 6. Pokrenite vdl-monitor skriptu. Od vas će se zatražiti da ponovo pokrenete sistem, a kad se vratite na desktop, otvorite prozor terminala.
 7. Pokrenite vdl-monitor da biste pokrenuli virtuelni prikaz. Možete da proverite da li sada imate dva ekrana tako što ćete otvoriti aplikaciju Screen Displaa koja se nalazi na Control Panelu.
Pročitajte i:  Možete tečno hladiti ovaj Linux laptop kako bi GPU radio bolje

Sada imamo virtuelni monitor od 1080p spreman za upotrebu. Da bismo ga koristili, potrebno je da preuzmemo i konfigurišemo Deskreen.

 1. Preuzmite aplikaciju sa www.deskreen.com
 2. Idite na preuzeti fajl, kliknite desnim tasterom miša i izaberite Properties. Pored Execute obeležite “Allow executing file as a program”. Ovo će fajl učiniti izvršnim.
 3. Dvaput kliknite na aplikaciju Deskreen da biste je pokrenuli.
 4. Deskreen prikazuje ekran sa QR kodom i URL-om. Pomoću tableta/uređaja skenirajte QR ili unesite URL u browser.
 5. Na računaru će se pojaviti upit koji traži da potvrdimo konekciju.
 6. Deskreen može da deli ceo ekran ili prozor aplikacije. U ovom slučaju želimo da delimo ceo ekran. Kliknite na Entire Screen.
 7. Biće ponuđena dva ekrana. Ekran 2 je virtuelni ekran. Kliknite na njega.
 8. Potvrdite da želite da delite ekran 2.
 9. Browser na tabletu sada će prikazati ekran 2. Kliknite na full screen ikonu da biste dobili maksimalan prikaz na ekranu.

Deskreen dobro funkcioniše, ali postoji upozorenje. Trebaće vam Wi-Fi od 5 GHz ili Ethernet veza da biste iskoristili najbolje od ovog podešavanja. Spore veze će dovesti do kašnjenja između ekrana.

Pročitajte i:  Linux 6.0 debituje

Izvor: Tomshardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,