N Central domination

Kako lako optimizovati sistemske servise? (Free Download)

Easy Service Optimizer je novi sistemski uslužni program koji olakšava rad sa servisnim aplikacijama u Windows okruženju. Većina podrazumevanih Windows servisa aktivira se prilikom dizanja sistema, iako oni često nisu neophodni za rad na određenim računarskim konfiguracijama. Isključivanje nepotrebnih servisa može dovesti do bržeg podizanja i kasnijeg rada sistema.

Optimizcija sistemskih servisa

Easy Service Optimizer će prikazati spisak svih servisa i ponuditi nekoliko varijanti za automatsku promenu podešavanja – Safe režim sa pouzdanom konfiguracijom uz umerene promene, Tweaked kao dobro optimizovan kompromis, kao i Extreme gde je nivo optimizacije doveden do krajnosti. Zavisno od odabrane konfiguracije, neki od servisa će sa automatskog aktiviranja biti promenjeni na startovanje po potrebi, a neki će biti potpuno isključeni.

04-EasyServicesOptimizer

Primeri sistemskih servisa koji se mogu optimizovati su isključivanje podrške za štampanje ukoliko nemate priključen štampač, isključivanje podrške za Bluetooth uređaje, fax/modem i opcije telefonije itd. Servise možete i sami podešavati i za to nije potrebno koristiti poseban program, već se sve može uraditi iz Services modula Windows okruženja. Pri tome treba biti oprezan, pošto nesmotreno isključivanje opcija koje su neophodne za rad Windows može dovesti do problema.

Pročitajte i:  Novi Windows Media Player vraća u prošlost

Program Easy Service Optimizer je potpuno besplatan i može se preuzeti sa adrese www.sordum.org/easy‑service‑optimizer/. Ne postoji posebna procedura za instalaciju, već arhivu treba raspakovati u odredišni folder ili na prenosni disk. Easy Service Optimizer radi na svim verzijama Windows‑a počevši od XP‑a i ima skromne sistemske zahteve – na disku zauzima svega oko 500 kilobajta.

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,