Kako najbolje fizički zaštititi mrežnu infrastrukturu?

Visoka ili niska temperatura, prašina, vlaga, fizička oštećenja, korozivni gasovi, hemikalije… sve to skraćuje vek IT opreme i dovodi do njenog neplaniranog otkaza, najčešće u trenutku kada vam to najmanje odgovara. U takvim trenucima najmanji je problem nabaviti novu opremu, ali razmislite o vremenu potrebnom za ponovno stavljanje sistema u funkciju i upitajte se da li vaš biznis može da istrpi česte zastoje i prekide u radu. Uz dobro koncipiran sistem, verovatnoća otkaza je mnogo manja…

PCPress.rs Image

Razvoj mrežne infrastrukture, informacionih sistema i komunikacija nam je omogućio razvoj i unapređenje svih sfera života i unapređenje tj. stvaranje novih mogućnosti postojećim delatnostima i uslugama. Prikupljanjem, prenosom i obradom sve većih količina podataka, telekomunikacije, saobraćaj, poljoprivreda, razne industrije i privredne grane, dobile su alate i mogućnosti koje su do relativno skoro bile nezamislive.

Zaštićena mreža

Raspolaganje informacijama u realnom vremenu stvorilo je čitav spektar novih rešenja koja su nam omogućila brzu i laku komunikaciju, upravljanje, evidenciju, olakšano planiranje, optimizaciju, kontrolu, bezbednost, uštedu vremena, uštedu energije, povećanje prihoda… Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez razvijene mrežne infrastrukture koja pred sobom ima sve veće zahteve po pitanju kapaciteta, izdržljivosti i pouzdanosti. Za razliku od data centara mreže su, bez obzira na tip, izložene raznim spoljašnjim uticajima koji nekada mogu biti štetni po aktivnu opremu. Zato je neophodno da, i pored spoljašnjih uticaja, obezbedimo smeštaj aktivne opreme u adekvatne uslove i pružimo dovoljnu zaštitu za pouzdan i siguran rad, kako bi omogućili neprekidnu komunikaciju i rad naših servisa i usluga.

Pročitajte i:  Deltatel IoT rešenja za poboljšanje zdravstvene zaštite

PCPress.rs Image

Postoje određeni zahtevi koji se postavljaju pred sve komponente koje se montiraju u ormane: pre svega njihov neprekidan rad, minimum održavanja, energetska efikasnost, minimalna buka i vibracije. Zbog činjenice da imamo velike godišnje oscilacije u atmosferskim uslovima, ormani za spoljašnju montažu treba da ispune veće zahteve kako bi zaštitili opremu i obezbedili uslove za njen pouzdan rad.

Izazovi koje treba prevzići i rizici koje treba otkloniti su brojni – vandalizam, temperaturne razlike, kiša, vetar, prašina, korozija, UV zračenje, elektromagnetno zračenje… Zahvaljujući Rittal rešenjima telekomunikacionih ormana za spoljašnju montažu, svaki od spoljašnjih uticaja se može veoma lako rešiti.

Multifunkcionalni kabineti (MFC)

Multifunkcionalni kabineti pružaju platformu za telekomunikaciona rešenja, pre svega FTTH, FTTC, (FTTx), broadband, ali se mogu koristiti i za drugu telekomunikacionu opremu, kada je potrebna spoljašnja montaža. Mogu biti širine od 1000-2000 mm, visine 22U za smeštaj opreme i standardne dubine 500 mm, od jednokrilnog do trokrilnog ormana, u varijantama sa simetričnim ili asimetričnim vratima.

PCPress.rs Image

Ormani su unapred pripremljen za smeštaj sistema za ventilaciju i klimatizaciju a takođe i za grejače ormana ukoliko dođe do niskih temperatura. Takođe, orman se može opremiti jedinicom za DC napajanje u odeljku koji je za to namenjen, kao i policom za baterije. Zahvaljujući izradi od aluminijuma i specijalnim nano premazima koji zaštitu od UV zračenja, stepenu zaštite IP 55, zaštiti od provale RC 2 predstavljaju najotpornije rešenje za smeštaj telekomunikacione opreme u spoljašnjoj sredini. CS orman (zidni i samostojeći) je takođe prilagođen infrastrukturnim i telekomunikacionim projektima za spoljnju montažu. Jednostavnije je konstrukcije od MFC ormana, ali je isti po svim ostalim zaštitnim karakteristikama.

Pročitajte i:  Pandemijski CRM sumnje

Neophodna kontrola temperature?

Sledeći izazov je temperatura, kako unutrašnjosti ormana zbog toplote koju generiše aktivna oprema, tako i samog okruženja, koja može biti visoka, niska ili oscilirati tokom godine. Ukoliko u ormanu imate opremu koja generiše toplotu u toj meri da se ne može rashladiti samo putem zidova ormana, onda vam je potrebno rešenje za klimatizaciju. Postoji više opcija kako se problem odvođenja toplote može rešiti.

PCPress.rs Image

Prvi i najjednostavniji je ugradnja Rittal ventilatora sa filterima koji podržavaju stepen zaštite IP 55 i neće narušiti stepen zaštite ormana, sa protokom vazduha i do 900 i 1070 m3/h.

Druga mogućnost, kada ventilatori nisu dovoljni, je ugradnja Rittal kompaktnih sistema klimatizacije na orman koji mogu imati rashladni kapacitet i do 6 kW. Kompaktni sistem klimatizacije je koncipiran bez potrebe za spoljašnjom jedinicom pri čemu se višak toplote prenosi u okolni prostor. Unutrašnji i spoljašnji krug hlađenja su potpuno razdvojeni tako da nema mešanja spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha rack ormana, čime se postiže potpuna zaštita i izolacija od okruženja. Ukoliko problem predstavljaju spoljašnje niske temperature, umesto klimatizacije (ili u kombinaciji s njom), u orman se mogu instalirati grejači koji putem termostata automatski održavaju preciznu temperaturu unutrašnjosti.

Potpuna kontrola – monitoring

Pored smeštaja i zaštite opreme, veoma je bitno da znate šta se na tim udaljenim lokacijama događa unutar ormana, to jest da budete obavešteni na vreme ukoliko je došlo do incidenta ili otkaza dela opreme, a sve to kako biste mogli da reagujete u najkraćem roku. Ukoliko su u pitanju veoma udaljene lokacije, značajno se štedi kada, umesto redovnog obilaska i kontrole, čitav posao možete da obavite i daljinski.

Pročitajte i:  Rittal RiMatrix nove generacije: Modularno rešenje - Cool!

PCPress.rs Image

Rittal Computer Multi Control (CMC) monitoring system putem senzora u željenoj konfiguraciji može prikupljati podatke o ambijentalnim i drugim uslovima koji vladaju unutar ormana (temperatura, kontrola otvaranja vrata, vlažnost vazduha, potrošnja energije, pojava vode, detekcija dima, vandalizam, neovlašćeni pristup, vibracije, video nadzor itd). Ukoliko dođe do neke neželjene promene, Rittal CMC sistem monitoringa šalje sva obaveštenja i alarme na listu kontakata ili samo pojedincima, u zavisnosti od nadležnosti. Šalju se e-mail ili SMS poruka, zavisno od konfiguracije sistema. U situaciji kada postoji više ovakvih lokacija za kontrolu i monitoring, savršeno rešenje je i krovni softver Rittal RiZone pomoću koga se za neograničen broj lokacija vrši centralizovani monitoring, prikupljanje, obrada i čuvanje podataka na jednom mestu.

Prvog dana ovogodišnje BIZIT konferencije, koja će se održati 7. i 8. novembra, jedna od tema kojom ćemo se baviti su data centri. U bloku koji nosi naziv “Data centri– Infrastruktura za budućnost” firma Vesimpex će pokušati da odgovori na pitanje ima li mesta industriji 4.0 i IoT trendovima u tvrdokorno tradiocionalnim procesima i okruženjima? Ne propustite najveću regionalnu biznis i IT konferenciju i prijavite se!

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,