Kako pametno investirati?

Privredna komora Srbije i Omega Consulting Team organizovali su 9. april 2016. godine, u PKS informativno-edukativnu konferenciju „Kako pametno investirati“

invest-660x330

Konferencija je bila namenjena preduzećima i preduzetnicima koja imaju potencijal da proširuju svoje poslovanje i investiraju u nove tehnologije, opremu i znanje. Na skupu učestvuju  predstavnici Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije, evropskih fondova, eksperti, kao i uspešni preduzetnici koji su u prethodnom periodu pametno investirali. Neka od glavnih pitanja konferencije bila su:

Da li da investiram, u šta da investiram i kako da dođem do sredstava?

Da li da koristim sopstvene izvore finansiranja ili da se obratim banci, investicionim fondovima, lizing kućama ili nekom drugom?

Da li da koristim sopstvene izvore finansiranja ili da se obratim banci, investicionim fondovima, ili  nekom drugom?

Kako da merim isplativost i povrat investicije?

Kako da smanjim rizik od promašaja investicije?

Razlozi i ciljevi skupa:

Obzirom da je značajan privredni zalet koji se u Srbiji događao do 2009. godine naglo je prekinut pojavom tzv. Velike ekonomske krize, mnogi privrednici koji su pretrpeli značajne posledice, usled tadašnjih poremećaja na tržištu, zaustavili su razvoj svojih preduzeća i smanjili rizike, ali istovremeno i ograničili svoje potencijale. Strana konkurencija je tako osvojila segmente tržišta i danas u Srbiji veoma uspešno posluje veliki broj stranih preduzeća i kompanija u oblastima u kojima je Srbija nekada bila “lider”.

Da li to znači da je u Srbiji ugašen preduzetnički duh, ili nema dovoljno radne snage, ili nismo dovoljno stručni da upravljamo biznisom, ili smo se predali u borbi sa konkurencijom, ili nemamo dovoljno hrabrosti?

Zajednički odgovor na sva ova pitanja je i DA i NE.

DA, za one koji očekuju da će doći dobra vila sa milionima evra i predati nam da ih potrošimo.

NE, za veliki broj uspešnih srpskih preduzeća i kompanija koje proizvode veoma kvalitetne proizvode u gradovima i selima Srbije i izvoze po celom svetu ili prodaju na domaćem tržištu. Takvih primera je mnogo više nego što se o njima zna, I takvi primeri su dokaz da je u Srbiji živ preduzetnički duh, da ima kvalitetnih menadžera, da nam konkurencija nije smetnja i da ima hrabrosti za širenje.

Za širenje biznisa neophodne su investicije, za investicije su neophodna finansijska sredstva i dobro planiranje, a kada dođu odlični rezultati onda sve izgleda nekako lako.

Poslovanje se može širiti u raznim pravcima: asortiman, proizvodni kapaciteti, prodajno osoblje, prodajni objekti, logistički kapaciteti, nove tehnologije, edukacija zaposlenih, nova oprema…

A za svako proširenje neophodno je investiranje, koje vlasnicima i direktorima otvara mnoga pitanja:

Ova konferencija je, kako se pokazalo, bila sjajna prilika da sebi olakšamo dalji razvoj, da čujemo iskustva uspešnih, da vidimo preporuke stručnih i da saznamo kako doći do finansijskih sredstava.

KOME JE BILA NAMENJENA KONFERENCIJA?

Vlasnicima preduzeća

Direktorima preduzeća

Direktorima finansija

Direktorima prodaje

Direktorima razvoja

ZAŠTO JE BILO DOBRO UČESTVOVATI?

Čula su se iskustva uspešnih poslovnih ljudi koji imaju iste dileme kao i Vi

Moglo se upoznati sa dobrim i lošim primerima poslovne prakse iz kojih se dosta može naučiti i primeniti

Mogla su se ostvariti novi poslovni kontakti

Mogle su se čuti informacije koje mogu unaprediti vaše poslovanje

Mogla su saznati kome se možete obratiti za pomoć

Moglaosu se saznati koji se pokazatelji koriste za procene pre investiranja

Da se sazna gde i kako se može doći do finansijskih sredstava (povoljnijih kredita ili bespovratnih sredstava)

 

Naš zaključak je da Privredna komora Srbije već duži period organizuje odlične skupove  i vrši veoma aktuelan izbor tema. Koji god predviđeni oblik i organizacija skupova ima, uvek je potpuno otvoren i nelimitiran prostor za dodadtna objašnjenja, pitanja i ono najvažnije raspravu.

U tom pogledu PKS, kao i PKB postaju prepoznatljivo mesto gde zaista ima šta da se čuje, pa i nauči i gde je svaki posetilac ravnopravni saradnik, što može biti redak i odličan uzor mnogima koji plediraju na dijalogu i otvorenosti  u radu skupova.

Kreiranje prepoznatljivosti Srbije kao zemlje tržišne ekonomije, investicionih mogućnosti, otvorenih granica, spremne da se na konkurentan način uključi u evropske tokove, jeste suštinsko opredeljenje PKS.

Vek i po tradicije komorskog sistema Srbije i razgranata komorska mreža, predstavništva u inostranstvu, jesu garant efikasne podrške privredi. Privredna komora Srbije je odgovoran partner i podrška u poslovanju kroz: zastupanje interesa članova pred državnim organima i institucijama, obavljanje javnih ovlašćenja, unapređenje ekonomske saradnje sa inostranstvom, promociju privrede u zemlji i inostranstvu, poslovno informisanje članova, savetodavne usluge, obrazovanje, negovanje dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala i rad sudova i arbitraža pri PKS.

Pored brojnih javnih ovlašćenja (spoljnotrgovinsko poslovanje, sporazumno finansijsko restrukturiranje, špediterski poslovi, sertifikovanje usluga, potvrde o bonitetu) PKS izdaje i kvalifikovane elektronske sertifikate koji privrednicima obezbeđuju sigurno elektronsko poslovanje uz manje troškova, jednostavne procedure i veću efikasnost. PKS je partner države u oblasti unapređenja kvaliteta radne snage i uvođenja sistema dualnog obrazovanja, a obzirom na to da je poslovna edukacija suštinski uslov povećanja intelektualnog kapitala i profitabilnosti poslovanja svakog privrednog subjekta. Reprezentativnost PKS i sektorskih udruženja na međunarodnom nivou potvrđena je i članstvom u mnogim međunarodnim organizacijama (ICC, Eurochambres, ASCAME, ABC, BC BSEC, Forum AIC, WFA, GIRP, CoESS, EURATEX, IRU, World ATA Carnet Council, FIATA).

I na kraju predlog, ali ne i kritika:

Sve ono što se odvija na skupovima u PKS-u i objektivno tehnički limitirani broj posetilaca, pre svega iz privrede, koji i kada znaju za neke nadolazeće teme skupova u PKS, ne mogu uvek odvojiti vreme ili ljude za praćenje i učestvovanje u događajima.

Sa druge strane, a za razliku od drugih institucija, uključujući i Upravu, odvijanje skupova često obuhvata horizontalno povezivanje i multidisciplinarnost u debatama, te zajedno sa prethodnim ograničenjem stvara potrebu za snimanjem događaja i otvaranjem mogućnosti zainteresovanima da naknadno mogu iz “prve ruke” da jednako kvalitetno prikupe informacije, kao i prisutni.

Aleksandar Vukalović

Facebook komentari:

Tagovi: , ,