Top50 Glas publike

Kako podržati razvoj klastera?

U Privrednoj komori Srbije 20. aprila održan je skup sa temom “Kako podržati razvoj klastera?”

U pozivu za skup naglašeno je da u poslednjoj deceniji koncept klastera je postao centralna ideja konkurentnosti i ekonomskog razvoja, a podsticanje povezivanja preduzeća u klastere je prihvaden kao efikasan instrument za jačanje konkurentnosti preduzeća, njihovo osposobljavanje da proizvode robe i usluge višeg stepena prerade kojima de stvarati bogatstvo na domaćem i međunarodnom tržištu. Politikom podsticaja klastera u Srbiji može da se deluje na prevazilaženje problema međunarodne konkretnosti srpskih preduzeća. Ovakva proaktivna politika treba, pre svega, da bude usmerena u ulaganja u osnovne faktore povedavanja konkurentnosti ali i sprovođenje programa preko kojih se direktno podstiču procesi osnivanja i rasta klastera u regiji.

Skupu su prisustvovali mnogi predstavnici privrednog sektora, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija.

Nakon uvodne reči gospođe Zorice Marić, konsultant za razvoj klastera ujedno i moderator skupa, održana su četiri inspirativna tematska izlaganja:

Podrška razvoju klastera u EU: razlozi, instrumenti, rezultati – Zorica Marić, konsultant za razvoj klastera.

Analiza efekata Programa podrške razvoju inovativnih klastera u Srbiji 2007-2015 Dragiša Mijačić, direktor, Inter – Institut za teritorijalni razvoj.

Javne politike i razvoj klastera u Srbiji: Kako dalje? – Ana Aleksid Mirić, vanredni profesor, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Usluge PKS u razvoju klastera u Srbiji – Aleksandar Gračanac, rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva Privredne komore Srbije.

Na kraju skupa usledila je diskusija učesnika koja je pokazala da postoji veliki broj pitanja bez odgovora, da većina smatra da bi institucije trebalo da preduzmu neke korake i prioritete, ali da još uvek nije dovoljno izražena kritika postojećeg stanja i odnosa, što bi se možda moglo tumačiti i kao jednim od uzroka odsustva napretka u ovoj oblasti.

Takođe je primetno da kopiranje rešenja zemalja sa razvijenom ekonomijom u zemlju sa upitnim položajem na skali početka i kraja tranzicije, ne samo da nije izvodljivo, već je put na koji tek treba, uz velike napore i odustajanja od trenutnog, stići.

Kandidovanje prečica često nagoveštava moguće uže interese. Jedna od značajnih uloga PKS mogla bi da bude edukacija potencijalnih članova budućih klastera, kao i predlaganje u saradnji sa MiP-om državnim organima u pogledu kreiranja razvojnog okruženja i smanjenja nepreglednog broja prepreka.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Aleksandar Vukalović

U Informatici 17 godina pre nego što je tako nazvana. Osnivač Java zajednice i Linux partnerstva sa IBM-om Inicijalna lokalizacija Open Office-a SUN reprezentativ Elektronika, SCADA, mikrokontroleri, previše