TrendMicro

Kako roboti utiču na ljudska prava?

Neki od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti robotike i veštačke inteligencije poslali su upozorenje Evropskoj Uniji, te apelovali da se ponovo preispita odluka iz 2017. godine da se robotima dodeli legalni status, budući da bi to moglo da ugrozi ljudska prava.

PCPress.rs Image

Grupa od 140 stručnjaka iz 40 zemalja potpisala je pismo koje je prosleđeno Evropskoj komisiji, a koje upozorava da je odluka da roboti imaju slična prava kao i ljudska bića „neprikladna,“ te „besmislena“ iz zakonskog, te etičkog ugla. Naime, Evropski Parlament još od početka 2017. razmatra odluku po kojoj bi se robotima dodeljivale „elektronske ličnosti,“ a da bi mogli da se smatraju odgovornima za potencijalnu štetu koju bi u budućnosti mogli da naprave, što bi im obezbedilo pristup osiguranju koje imaju i ljudi.

PCPress.rs Image

Smatra se da bi se tako rešilo pitanje odgovornosti robota, a naročito samoupravljivih automobila koji bi mogli da učestvuju u nekim budućim nesrećama, a „robotsko osiguranje“ bi trebalo da obezbedi da se žrtvama nesreća koje bi izazivali roboti isplaćuje određena novčana nadoknada. Stručnjaci smatraju da bi to moglo negativno da utiče na ljudska prava, budući da bi i roboti mogli da dobijaju državljanstvo, te da imaju sopstveni integritet, a nije jasno ni koliki bi bio deo krivice onih koji su bili zaduženi za održavanje robota koji bude izazvao neku nesreću.

Pročitajte i:  Kad veštačka inteligencija krade ideje

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,