TrendMicro

Kako uče mašine: Roboti koji prate ljude

Kada je kompanija Amazon početkom godine predstavila Astro robota, zainteresovani su mogli da vide mašinu koja prati svog vlasnika. U pitanju je ideja koju smo pre imali samo u naučofantastičnim filmovima, a u okviru koje mašine o ljudima uče tako što su stalno u njihovoj blizini.

PCPress.rs Image

Roboti koji su dizajnirani da prate ljude ili druge mašine mogu da promene način na koji posmatramo svet i predmete sa kojima se svakodnevno susrećemo. Naime, ukoliko čovek više ne bi morao da brine o tome gde mu se nalaze stvari koje konstantno koristi, sigurno je da bi se promenio njegov odnos prema životu.

Na robotima-pratiocima se radi od početka devedesetih godina prošlog veka. Prvi modeli su vlasnika pratili preko odašiljača koji je ovaj nosio u džepu, dok moderniji roboti uče o kretanju korisnika, budući da i sami mogu da vide svet preko kamera, te da ga „razumeju“ uz pomoć senzora.

Eksperti ističu da je još uvek teško da se robot istrenira tako da mu nije potrebna ljudska pomoć, budući da sistem ne uči kao što bi to činilo dete, najpre zbog toga što za sada nije sposoban da razume apstraktne koncepte. Možda će se to u budućnosti promeniti, jer pre nekog vremena nismo mogli da zamislimo ni robote koji uče o putanjama vasnika, te ih prate bet potrebe za odašiljačima i drugim pomagalima.

Pročitajte i:  AI neće preuzeti poslove programera - ljudi za sada još uvek vladaju

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,