Kako uništavanje planete utiče na koeficijent inteligencije

Poznato je da zagađenje vazduha utiče na fizičko zdravlje globalnog stanovništva, ali se nedavno došlo do zaključaka da kvalitet vazduha menja i koeficijent inteligencije.

PCPress.rs Image

Naime, prema istraživanjima koje su sproveli stručnjaci iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država, kvalitet vazduha utiče na kognitivne performanse, a nakon što su sprovedeni testovi koji su uključivali verbalne, te sposobnosti rešavanja matematičkih problema. Studijom je obuhvaćeno 20 hiljada ljudi, koji su nasumično birani iz različitih delova Kine, te su rezultati koje su postigli na testovima kombinovani sa izveštajima o zagađenju vazduha u oblastima iz kojih dolaze.

Rezultati nisu ohrabrujući, posebno kada su u pitanju stariji muškarci, te se došlo do zaključka da zagađenost vazduha utiče na to da se inteligencija smanji za procenat koji je jednak jednoj godini obrazovanja, što je mnogo. Uticaj je daleko jači kada je u pitanju starija populacija, a naročito deo koji ima preko 64 godine. Istraživači još uvek ne mogu sa sigurnošću da tvrde na koji način kvalitet vazduha utiče na stepen inteligencije, pa pretpostavljaju da štetni gasovi utiču na belu masu mozga.

Pročitajte i:  Fabrike za prečišćavanje vazduha

PCPress.rs Image

Ovo nije jedina studija koja ukazuje na vezu između zagađena vazduha i kognitivnih sposobnosti pogođenog stanovništva, ali je prva koja obuhvata više starosnih grupa.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Tagovi: